Постали пријетња

Вукови губе статус строго заштићене врсте?

  • Извор: СРНА
  • 20.12.2023. 18:20

Вукови би могли да изгубе статус строго заштићених животиња од лова и хватања ако Европска комисија усвоји приједлог у том смислу због растуће популације и пријетње као предатора.

Приједлог, који су осудиле еколошке групе, услиједио је након што је Европска комисија у септембру позвала на прикупљање података о утицају све већег броја вукова широм континента.

Предсједник Комисије Урсула фон дер Лајен, чијег је понија убио вук 2022. године, позвала је тада чланице ЕУ да "предузму мјере тамо гдје је то потребно".

Статус "строго заштићене" животиње према Бернској конвенцији о очувању дивљих животиња и природних станишта штити вукове од намјерног лова или хватања осим ако представљају озбиљну пријетњу по стоку или здравље и безбједност. Уколико се тај статус спусти на "заштићен", вукови у том случају губе заштиту.

Према анализи ЕУ, на простору европског блока регистровано је око 20.300 вукова, што је нешто више од прошлогодишње процјене од 19.400, и знатно више од 11.193 процијењених 2012. године.

То показује да су вукови ове године примијећени у свим државама ЕУ осим Ирске, Кипра и Малте и да чопори који се размножавају постоје у 23 земље.

Све већи број вукова довео је до сукоба са локалним пољопривредним и ловачким заједницама око мјера за спречавање напада на стоку.

Европски биро за животну средину, што је мрежа од преко 180 организација из 40 земаља, осудио је овај приједлог и оцијенио да се противи посвећености Европе заштити и обнови биодиверзитета.

Биро наводи да су сукоби са фармерима проистекли из чињенице да су се грабежљивци вратили у дијелове Европе гдје је изгубљено знање и пракса живљења са њима.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: