ATV

Либерланд опустошен, има ухапшених, све је однијето

Хрватска упала у самопроглашену државу на граници са Србијом

 • Извор: Курир
 • 26.09.2023. 07:54

Полиција је изненада упала на ничије острво између Србије и Хрватске на коме се налази фиктивна држава Либерланд.

Радници једне приватне компаније потом су у име Хрватских шума однели покретну имовину, а присутнима је полиција запријетила да ће бити ухапшени ако се умијешају, наводи се на званичној страници самопроглашене државе Либерланда.

Наводи се и да је неколико "становника" ухапшено под оптужбама за "непоштовање законите наредбе".

- Напад је почињен без упозорења и без икаквих разлога или оправдања од стране шумарског предузећа или полиције. Присутнима није остављено довољно времена да покупе своје личне ствари или опрему. Срећом, нико није повријеђен, али наша имовина је оштећена и одузета. Још се то догодило на Међународни дан мира - тврде из Либерланда.

Објавили су и видео снимке и наводе да су покренули правне радње.


- Хрватски полицајци и запослени Хрватских шума, који су учествовали у акцији, понашали су се непрофесионално и вријеђали нас. Тражили смо писано обавјештење или извјештај и речено нам је да извјештаја нема нити ће га бити - наводе даље на страници самопроглашене државе.

Наводно су радници оштетили или однели двије куће с вртом, једну кућу на обали, кухињу на отвореном са више фрижидера и шпорета, генераторе, електронску опрему, антену за повезивање на Старлинк, бицикле...


Либерланд је иначе покушај формирања државе на дунавском острву између Бачког Моноштора и Змајевца. Прије осам година простор је једноставно заузео евроскептични чешки политичар и либертаријанац Вит Једличка прогласивши тамо фиктивну државу.

Једличка наводи да је Либерланд настао потпуно сагласно с међународним правом јер је основан на ничијој земљи коју у склопу разграничења нису тражиле ни Србија, а ни Хрватска након распада Југославије.

Либерланд према његовим речима има 6.000 становника који имају пријављено боравиште на острву док још 700.000 има држављанство или је у поступку добијања држављанства.

Хрватска полиција, подсјетимо, недавно је ухапсила британског јутјубера Ника Омилана који је крадом покушао да се дочепа фиктивне државе Либерланд на ничијем острву између Србије и Хрватске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 14:00 Серија: Превртљиво срце (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 14:50 Серија: Истине и лажи (Р)

  Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

 • 15:40 Серија: Авионџије (Р)

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?