Portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova

Zaharova: Glavne teme pregovora - stopiranje širenja Alijanse na istok

  • Извор: СРНА
  • 25.12.2021. 17:18

Glavne teme predstojećih pregovora Rusije, SAD i NATO biće stopiranje širenja Alijanse na Istok i obustavljanje razmještanja naoružanja u blizini ruskih granica, izjavila je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

- Upravo to će biti glavne teme jer predstavljaju direktnu prijetnju za bezbjednost Rusije. Oni koji još ne razumiju naše stavove to moraju jasno da shvate - rekla je Zaharova.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbjednosti o kojima je nedavno govorio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se, prije svega, tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.

Glavna stavka u dokumentu podrazumijeva da Rusija i SAD neće razmještati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati prijetnju za nacionalnu bezbjednost, prenosi "Sputnjik".

Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmještaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmještene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

Moskva predlaže i da se postigne dogovor da ni Rusija ni NATO ne razmještaju rakete srednjeg i malog dometa u teritorijama koje su u dometu nacionalnih ciljeva.

Osim toga, navodi se da bi Rusija i NATO trebalo da se dogovore da ne stvaraju situacije koje bi mogle da se protumače kao potencijalna prijetnja.