Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova

Zaharova: Kijev iza ilegalne trgovine organima, umiješana administracija Zelenskog

  • Извор: СРНА
  • 07.08.2023. 22:17

Ukrajina je postala svjetski lider u trgovini na crno, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, dodajući da su članovi administracije ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog lično angažovani i prikrivaju nezakonit izvoz ljudskih organa.

U članku objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova je citirala medijske izvještaje koji sugerišu da se organi ubijenih ukrajinskih vojnika, kao što su srca, bubrezi i jetra, pojavljuju na nekim od najvećih pijaca mračne mreže, a cijene počinju od 5.000 evra. Jedan diler je navodno rekao da je potrebno 48-60 časova da se dobije bilo koji željeni organ u medicinskoj kutiji, a isporuke su ograničene na zemlje EU.

Zaharova je napomenula da se organima trguje i van mreže, pozivajući se na izvještaje iz juna da su predstavnici Ministarstva zdravlja u jednoj zemlji NATO-a postigli dogovor sa nekim "privatnim biznismenima" kojima su Ministarstvo zdravlja i Predsjednička kancelarija Ukrajine pomogli da isporuče vagon sa hladnjačama puna ljudskih organa i dijelova tijela.

Prema riječima Zaharove, trgovina organima u Ukrajini je procvjetala otkako su vlasti u Kijevu donijele niz zakona koji su "drastično pojednostavili rad specijalista za transplantaciju u zemlji".

Konkretno, Zaharova je ukazala na prošlogodišnji zakon br. 5610, kojim je transplantacija izuzeta od poreza na dodatu vrijednost, i zakon br. 5831 iz decembra 2021. godine, kojim je uklonjena potreba da se pismena saglasnost ovjerava kod notara ili ovjerava potpis živog davaoca da se odriče svojih organa.

U obrazloženju priloženom nacrtu zakona iz 2021. godine, ukrajinski zakonodavci su pojednostavljenje propisa o transplantaciji organa u zemlji objasnili potrebom da se poveća efikasnost sistema transplantacije, kako bi se spasilo više života. Pored toga, ukrajinski zakon zabranjuje kupovinu ili prodaju ljudskih anatomskih materijala i zabranjuje uzimanje organa od djece siročadi, neidentifikovanih osoba ili ljudi koji su poginuli u sukobu između Rusije i Ukrajine.

Ipak, Zaharova tvrdi da, prema mišljenju stručnjaka, ukrajinski prodavci organa ne mogu da preciziraju porijeklo biomaterijala koji planiraju za isporuku. Mnoge od ovih organa isporučuju stručnjaci za transplantaciju na crnom tržištu, koji ih ilegalno uklanjaju iz tijela mrtvih vojnika i spaljuju ostatke za koje nisu traženi.

Zaharova je rekla da takve sumnje potkrepljuju visoka stopa smrtnosti i veliki broj nestalih ukrajinskih vojnika, kao i nedostatak specijalista i reagensa za proučavanje leševa u Ukrajini.

"Ovo omogućava ovim kriminalcima da prikriju tragove i pošalju ljudske organe i dijelove tijela u zapadne regione Ukrajine, gdje su spremni da budu poslati u inostranstvo na transplantaciju", rekla je ona. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм