Portparolka

Zaharova negirala da su Lavrov i Blinken razgovarali o razmjeni zatvorenika

  • Извор: Анадолија
  • 03.03.2023. 14:54

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova demantovala je u petak da su šefovi ruske i američke diplomatije razgovarali o razmjeni američkog državljanina Paula Vilana koji u Rusiji služi zatvorsku kaznu zbog špijunaže.

Zaharova je na Telegramu nazvala "lažnim" izjave portparola američkog Stejt Departmenta Neda Prajsa, koji je rekao da je državni sekretar Entony Blinken "iznio ozbiljan prijedlog" o Vilanovoj razmjeni tokom kratkog razgovora s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama ministarskog sastanka G-20 u Nju Dehiju u četvrtak.

"Oh, kako zanimljivo. Pitala sam Sergeja Viktoroviča (Lavrova op.a) da li je Blinken juče pokrenuo temu Vilana. Ispostavilo se da američki državni sekretar nije to ni spomenuo. Sve što je Stejt Department juče objavio da je Blinken izrazio zabrinutost zbog situacije oko jednog američkog državljanina je laž. Nevjerovatno ponašanje američke administracije", rekla je Zaharova.

Zaharova je dodala da je Blinken "tražio kontakt s Lavrovom", a dvojica diplomata su potom razgovarali "u hodu".

Sud u Moskvi je u junu 2020. godine osudio je bivšeg američkog marinca Vilana na 16 godina zatvora, proglasivši ga krivim za špijunažu. VIlan se izjasnio nevinim i rekao da će se žaliti na kaznu.

Federalna služba bezbjednosti ga je pritvorila u Moskvi u decembru 2018.