Портпарол руског Министарства спољних послова

Захарова: Одлука да се не преговара са Токијом остаје на снази

  • Извор: СРНА
  • 31.01.2024. 12:41

Одлука Русије да прекине преговоре са Јапаном у вези са формалним потписивањем мировног споразума након Другог свјетског рата остаје на снази, саопштила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"То је оно од чега полазимо. Желим да напоменем да Влада Јапана, од почетка руске специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022. године, држи отворено непријатељски курс према Русији", рекла је Захарова на брифингу.

Јапански премијер Фумио Кишида поновио је јуче да намјерава да потпише мировни споразум са Русијом након што се ријеши територијални спор у вези са Курилским острвима.

Москва је у марту 2022. године саопштила да неће преговарати са Јапаном о мировном споразуму због непријатељских поступака Токија, подсјећа РИА Новости.

Русија и Јапан нису потписали мировни споразум о формалном окончању сукоба након Другог свјетског рата због спора у вези са Курилским острвима. Курилска острва, која Јапан назива "сјеверним територијама", остала су до данас главни камен спотицања између двије стране.

Пратите нас и путем Вибера