Portparol šefa ruske diplomatije

Zaharova: Rusija ne može da prihvati da Vatikan bude posrednik o Ukrajini - papa se nije izvinio

  • Извор: Sputnjik
  • 12.12.2022. 15:25

Predstavnici Vatikana se još nisu izvinili za riječi poglavara Rimokatoličke crkve pape Franja o vojnicima iz Burjatije i Čečenije, napisala je na Telegramu portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući izjavu državnog sekretara Vatikana kardinala Pjetra Parolina da je ta zemlja dobro mjesto za dijalog o Ukrajini.

"Plašim se da mi, braća Čečeni i Burjati to ne možemo da prihvatimo. Koliko se sjećam, niko iz Vatikana se nije izvinio", rekla je ona.

Parolin je izjavio danas da Vatikan želi da predloži mjesto, gdje se mogu sastati strane kako bi započele dijalog o Ukrajini, bez preliminarnih uslova.

Ranije je papa Franja u intervjuu za jezuitski časopis „Amerika“ izjavio da su „najokrutniji“ među ruskom vojskom u Ukrajini Čečeni, Burjati i ostali „koji nisu dio ruske tradicije“.

Na to je burno reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je kazala da takva izjava nadmašuje puku rusofobiju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je komentarisao izjavu i naveo da nije hrišćanska, da ne ide u prilog ni autoritetu Vatikana ni rješavanju sukoba u Ukrajini.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.