Портпарол руског Министарства спољних послова

Захарова: Срви се никада неће одрећи своје имовине

  • Извор: СРНА
  • 29.12.2023. 16:00

Срби знају своју историју, које се, за разлику од Украјине, никада неће одрећи и способни су да се одупру покушајима Запада да се мијеша у унутрашња питања Србије, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Коментаришући протесте након избора у Србији, она је у интервјуу за телевизију "Русија-24" напоменула да су у свему томе видљиве озбиљне компоненте западне интервенције, односно мијешање у унутрашња питања Србије.

Захарова је изразила увјерење да је српски народ способан да се одупре покушајима Запада да се мијеша у унутрашња питања Србије и да подстиче кризу у тој земљи.

"Оно што је најважније јесте да Србија и српски народ имају овај имунитет. То је велико искушење, дуг је пут супротстављања налету са Запада са којим Србија сада покушава да се избори, али ја вјерујем у њих", навела је Захарова.

Она је истакла да је убијеђена да српски народ, без обзира на то какав сценарио спрема Запад, има нешто чиме ће на то да одговори.

"Срби знају своју историју, које се, за разлику од Украјине, неће никада одрећи. Они свето одају почаст свима онима који нису само радили за просперитет своје државе, већ су жртвовали своје животе, на пример, у 20. вијеку, као и прије тога. Овај имунитет је дубоко укоријењен и не може се лако сломити или једноставно одбацити, јер то неће функционисати", поручила је Захарова.

Опозициони блок "Србија против насиља" сматра да су парламентарни и општински избори одржани 17. децембра намјештени, а присталице опозиције започеле су протесте испред зграде Републичке изборне комисије у Београду 18. децембра.

Демонстранти и посланици листе "Србија против насиља" покушали су у нед‌јељу, 24. децембра, да насилно уђу у зграду Скупштине града Београда. Након што су разбили стакло на вратима, задржале су их полицијске снаге на улазу у зграду.

Полиција је растјерала учеснике нереда и привела 38 лица, подсјећа ТАСС.

Предсједник Србије Александар Вучић описао је покушај упада у зграду Скупштине као напад на суверенитет државе.

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да је Москва раније упозорила Београд на потенцијалне немире.

Републичка изборна комисија одлучила је да ће се избори поновити сутра на 28 гласачких мјеста. Опозициони блок "Србија против насиља" одбио је да учествује у новим изборима, а активисти опозиције најавили су велике протесте у Београду на дан понављања избора.

Пратите нас и путем Вибера