Реакција на изјаву италијанског министра

Захарова: Војска ЕУ? Можда прво да се ријеше ова питања

  • Извор: СРНА
  • 07.01.2024. 15:49

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани прије него што изнесе замисао о стварању војске ЕУ за одржање мира, прво треба да научи како хумано рјешавати питања избјеглица и миграната, као и заштите границе Уније, рекла је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Тајани је претходно изјавио да ЕУ треба да формира сопствену војску која би могла да има улогу у мировним мисијама и спречавању сукоба.

"Војска ЕУ? Можда прво треба да почнемо да развијамо сопствену вакцину против ковида? Или да научи да на хуман начин и у складу са међународним обавезама, штити границе ЕУ? Ријеши питање избјеглица и миграната? И тек онда треба да се формира војска", нагласила је Захарова.

Према њеним ријечима, прије формирања јединствене армије, било би добро схватити на коју врсту горива ће се кретати или летјети.

Италијански министар: ЕУ треба формирати своју војску

Италијански министар: ЕУ треба формирати своју војску

Захарова је истакла да ће "амерички предсједник доћи у Брисел и најавиће раст цијена горива, уколико армија ЕУ не нападне оне на које он покаже".

Тајани је за италијански лист "Ла стампа" изјавио да ближа европска сарадња у сектору одбране представља приоритет за странку Форца Италија, на чијем је челу.

"Уколико желимо мировне снаге у свијету, потребна нам је европска војска. Ово је основни предуслов да би имали ефикасну европску спољну политику", сматра Тајани.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)