Сергеј Лавров

"Запад одувијек кршио фундаментални принцип једнакости земаља"

  • 01.03.2024. 16:29

Повеља УН је до данас идеалан документ, али је Запад одувијек кршио њен фундаментални принцип једнакости земаља, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Повеља УН је идеалан документ за овај дан. Она има фундаментални принцип који је Запад одувијек игнорисао. Тај принцип каже да су УН засноване на сувереној једнакости земаља. Можете ли да се сјетите барем једног сукоба у којем је Запад третирао стране као једнаке себи? Нема ниједан", рекао је Лавров током обраћања на Дипломатском форуму у Анталији.

Према његовим ријечима, Запад није сматрао Русију земљом коју треба поштовати када се потписивао Мински протокол.

"Ти споразуми из Минска били су само о давању права малом дијелу /становништва/ источне Украјине да говори руским језиком, да уче своју д‌јецу на руском, да имају локалну полицију и да се питају код именовања судија и тужилаца. То је све. Ради се о томе шта предсједник /Француске Емануел/ Макрон жели да одобри Корзици. То је мања аутономија за националне мањине него у већини западних земаља", нагласио је Лавров. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм