Два разлога

Зашто израелски војници покривају шљемове

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 13.10.2023. 14:32

Израелске војнике лако ћете препознати по јединственом дијелу опреме познатом као митзнефет.

Ријеч је о специфичном покривачу за војни шљем, који Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) користе од 1994. године.

Већи су од "обичних" војних шљемова какве носе пјешадинци, а многе подсјећају на капе какве носе кувари. Митзнефети имају важну улогу у камуфлажи, сигурности и борбеној ефикасности.

Наиме, дизајнирани су тако да "разбијају" оно што би иначе био карактеристичан обрис људске главе са шљемом, па је снајперистима теже да погоде израелске војнике.


Свијет у страху након Хамасовог позива на устанак

Свијет у страху након Хамасовог позива на устанак

Осим тога, митзнефети спречавају рефлектовање свјетлости, што додатно помаже у процесу камуфлаже. А ту је и историјски значај.

Како пише портал "ЦооПWБ", израз митзнефет изведен је из покривача за главу које је некада носио јеврејски велики свештеник у Светом храму у Јерусалиму.

Име му потиче од семитског коријена што значи - замотати.

У том контексту, историјска дубина митзнефета надилази војну тактику. Његово име, дубоко укоријењено у јеврејску историју, служи као подсјетник на историјске културне везе и традиције које обликују Израелске одбрамбене снаге.

Не ради се само о безбједности, него и о идентитету.

Митзнефет је изворно усвојила израелска војска 1990-их у борби против либанских герилаца које је у сукобу у Јужном Либану подржавао Иран.

Касније је добио двострани камуфлажни материјал - једну страну прилагодили су за пустињска окружења, а другу за шумске терене. Наравно, у складу с технолошким напретком, митзнефет је добио и савремену верзију с Мултикамом.


Клинтон једном од њих спасио живот: Ово су најистакнутије вође Хамаса

Клинтон једном од њих спасио живот: Ово су најистакнутије вође Хамаса

Иначе, сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у седми дан.

Појас Газе улази у хуманитарну катастрофу, болнице су без лијекова, а горива за агрегате има за још неколико дана. Тел Авив наглашава да нема струје и воде за Газу док се не пусте сви таоци.

Хамас је поручио да нема разговора о таоцима док не престану напади на Газу. Парламент Израела изгласао је ратни кабинет.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен у Израелу је поручио да докле год постоје САД, Израел никада неће морати да се брани сам.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм