Na tri mjeseca

Zatvara se crkva zbog skupog grijanja: "Vjernici da se griju na kuvano vino"

 • Izvor: B92
 • 08.12.2022.19:46

Zbog troškova grijanja u Njemačkoj svoja vrata za vjernike zatvara prva crkva.

Riječ je o crkvi St. Pauli u Hamburgu koja planira da zatvori svoja vrata na tri mjeseca. Dobre vijesti su kako će crkva ipak ostati otvorena do Božića i grijanje u crkvi neće prelaziti temperaturu od 17 stepeni.

"S otvaranjem vrata može postati hladnije pa smo naručili ćebad. Vjernicima poručujemo neka se toplo obuku za misu na Badnjak. To je dobra ideja za mnoge crkve ove zime. Radi uštede energije grijalice su samo ponegdje postavljene kako ne bi došlo do smrzavanja. Neke župe čak razmišljaju da vjernike ugriju nudeći im kuvano vino", rekao je sveštenik Zigard Vilm.

Nakon Božića, zbog cijena energije i visokih troškova, crkva St. Pauli biće tri mjeseca zatvorena.

"No, od januara do marta 2023. godine crkvenoj zajednici ćemo biti na raspolaganju u kantini susjedne područne škole u Bernhard-Nocht-Straße. Preostala toplota nakon školske nastave dovoljna nam je i imamo prelijepu sobu s pogledom na Elbu samo nekoliko koraka od naše crkve", kaže sveštenik Sieghard Wilm.

Prvi crkveni događaj tamo je liturgija 1. januara u 11.00 časova.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Serija: Slatke muke

  "Slatke muke' srpski sitkom u režiji Marka Manojlovića, prati poznatu ličnost Andriju Miloševića, kojeg i igra Andrija Milošević, a koji se suočava sa svakodnevnim problemima, zajedno sa svojom porodicom i prijateljima prolazeći kroz urnebesne situacije.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.