Javnost ljuta, plaši se nestašica

Završen lokdaun u kineskoj provinciji, izlazak građanima i dalje zabranjen

  • Извор: Телеграф
  • 06.10.2022. 17:00

Vlasti Kine zabranile su žiteljima Sinđanga da napuste tu provinciju zbog epidemije kovida-19, iako je prije samo nekoliko nedjelja ovaj region na zapadu zemlje ublažio restrikcije.

Ovaj potez vlasti izazvao je nezadovoljstvo građana među kojima ima i onih koji strahuju zbog nestašice hrane, ostanka bez posla i smanjenja prihoda, piše CNN.

U ovom regionu sa 22 miliona stanovnika, od kojih mnogi pripadaju etničkim manjinama, prijavljeno je juče 38 novih asimptomatskih slučajeva korone.

To je bilo dovoljno da alarmira nadležne službe tako da je visoki zvaničnik Sinđanga Liu Suše najavio pojačane kontrole pri ulasku u region i pozvao ljude da ne napuštaju Sinđang ako to nije neophodno.

Dodao je da će Sinđang pojačati kontrolu na aerodromima, željezničkim stanicama i kontrolnim punktovima da bi se spriječilo širenje virusa u druge dijelove zemlje. Do daljnjeg su suspendovani svi regionalni vozovi, autobusi i većina letova.

U regionalnoj prestonici Urumči, otkazano je 97 polaznih i 95 dolaznih letova, kao i svi letovi ka Kašgaru na jugu gdje je drugi po veličini aerodrom u Sinđangu.

Kina je posljednja velika svetska ekonomija koja još uvijek primjenjuje striktne mjere protiv kovida-19, sa ciljem da se spriječi prenošenje virusa. Zavisno od epidemiološke situacije, na snazi su restriktivne mere na granicama, masovno testiranje, produženi karantin i iznenadno proglašenje lokdauna.

- Trenutni talas kovida-19 širi se najbrže, najzarazniji je i najteže ga je kontrolisati u istoriji Sinđanga - kaže Liu.

Od 30. jula u Sinđangu je prijavljeno 5.790 slučajeva kovida.

Liu kaže da Sinđang želi da osigura "povoljno okruženje" za uspjeh 20. Kongresa Komunističke partije na kojem se očekuje da predsjednik Si Đinping dobije treći mandat i tako učvrsti svoj status najmoćnijeg kineskog lidera u posljednjih nekoliko decenija, piše CNN.

Vijesti o zatvaranju granica regiona u Sinđangu izazvale su nezadovoljstvo mnogih žitelja koji se još sjećaju posljednjeg lokdauna, od avgusta do septembra kada mnogima u pogođenim zonama nije bilo dozvoljeno da napuste domove uprkos nestašici hrane, lijekova i osnovnih potrepština.

Jang Fei (34) bio je "zaglavljen" u Urumčiju od kad je doputovao u julu da poseti djevojku. Ispričao je da kao neko ko se liječio od raka, zbog čega mu je veći dio želuca odstranjen, mora da jede manje ali češće, a što mu je bilo naročito teško da obijezbedi tokom produženog lokdauna.

Za 30 dana, stigle su mu samo tri isporuke hrane od strane nadležnih, a dvaput se čak i onesvijestio od gladi. Više puta je zvao SOS-liniju gradske uprave i policije, a obraćao se i na društvenim mrežama za pomoć. Ali nije dobio odgovor.

Početkom septembra ponestalo mu je hrane i pošto je čitav dan gladovao na kraju je pozvao hitnu pomoć posljednjim atomima snage, rekao je.

Dešavalo se i da su mu pripadnici lokalne samouprave na kraju upali u stan i donijeli mu paket hrane u kojem su bila tri krompira, kupus, praziluk, nekoliko paprika i bijeli luk. Tu hranu raspodijelio je na tri dana.

Do početka septembra, žitelji Sinđanga masovno su se preko društvenih mreža obraćali za pomoć.

Zvaničnici Urumčija su se 3. septembra na konferenciji za medije izvinili zbog propusta u kontroli gradskih službi tokom lokdauna i problema kao što su nestašica hrane, lijekova i mliječne formule, a uslijedilo je izvinjenje i drugih gradova kao to su Jining i Korla.

Jang je za CNN rekao da od prošle nedjelje može da izađe iz stambenog kompleksa na tri sata svaki dan kako bi kupio potrepštine, ali da žitelji i dalje ne mogu da napuste grad niti da prelaze u druge okruge u samom Urumčiju.

Ovo djelimično otvaranje trajalo je samo sedam dana a potom je najavljen nov regionalni lokdaun, što je Jangu raspršilo svaku nadu da će napustiti Sinđang.

- Nisam mogao da radim dva mjeseca. I nemam prihoda - požalio se on.

Prema njegovim riječima, kovid restrikcije u drugim dijelovima Kine mnogo su blaže nego u Urumčiju. U Sinđangu gdje, kako piše CNN, Ujguri i muslimanske manjine navodno godinama trpe represiju, vlasti su se odlučile za "tvrđi" pristup kako zbog nulte kovid politike, tako i da bi ugušile svaki oblik nezadovoljstva.

Nadzorni sistemi, postavljeni ranije, sada prate digitalne otiske žitelja koji se na internetu izjašnjavaju protiv kovid restrikcija. Jang i drugi korisnici društvenih medija kažu da su imali više poziva ili posjeta policije koja im je naložila da izbrišu svoje postove u kojima kritikuju restriktivne mere vlade.

Kako navodi CNN, građani osjećaju zamor i depresiju poslije gotovo trotgodišnjih beskonačnih restrikcija i izolacije od ostatka svijeta.

Тагови: