SAD

Zbog zabrane abortusa u Misisipiju silovana djevojčica rodila dijete

  • Извор: РТС
  • 15.08.2023. 12:57

U američkoj državi Misisipi je, nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da poništi odluku o pravu na abortus, trinaestogodišnja djevojčica rodila dječaka nakon što je bila silovana. Vlasti Misisipija dozvoljavaju abortus samo ukoliko je silovanje prijavljeno policiji, a prema podacima neprofitnih organizacija dva od tri slučajeva silovanja u SAD ne prijavljuju se policiji.

Trinaestogodišnja djevojčica iz Misisipija rodila je dječaka nakon što je bila silovana, a zbog promjene zakona, nije mogla da abortira, objavio je američki magazin Tajm.

Majka djevojčice htjela je da odvede kćerku na abortus, ali joj je rečeno da je Čikago najbliža lokacija na kojem je moguće obaviti intervenciju.

Međutim, Čikago je od Klarksdejla u Misisipiju, gdje djevojčica živi, udaljen devet sati, a i cijena abortusa je, uz troškove puta, bila previsoka za njenu porodicu.

Posljednja klinika koja je obavljala abortus u Misisipiju zatvorena je prošlog ljeta, nakon donošenja odluke Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa.

Ljetos su, samo nedjelju dana nakon donošenja odluke, lokalni mediji u Ohaju prenijeli kako je 10-godišnja djevojčica koja je silovana morala da otputuje u Indijanu da bi abortirala, pošto je u Ohaju abortus bio zabranjen.

Muškarac koji ju je silovao osuđen je prošlog mjeseca na doživotnu robiju.

Od donošenja odluke, abortus je ograničen u 14 američkih saveznih država, među kojima je i Misisipi. Procjenjuje se da u njima živi 25 miliona žena starosti od 15 do 33 godine.

U Misisipiju je dozvoljen abortus samo u slučaju kada je silovanje prijavljeno policiji, ali se na nivou SAD ne prijave dva od tri slučajeva silovanja, prema podacima neprofitnih organizacija.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)