Ukrajina

Zelenski predlaže da Švajcarska bude domaćin mirovnih samita i traži oružje

  • Извор: СРНА
  • 15.06.2023. 20:55

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je da Švajcarska održi samit radi rješavanja ukrajinskog sukoba i istovremeno zatražio da ta zemlja dozvoli da se švajcarsko oružje prebaci u Ukrajinu.

"Sada pozivam sve nas, gospodo, sve vas, Švajcarsku, da se pridružite pripremama za globalni samit mira i pokažete svoje liderstvo u dijelu `formule`, uz uvjerenje da je vaše nacionalno iskustvo najvažnije planeti i svijetu", rekao je Zelenski u govoru u švajcarskom parlamentu putem video-veze.

Ukrajinski predsjednik je mislio na prijedloge za rješavanje oružanog sukoba u Ukrajini koje je predstavio 2022. godine i nazvao ih "formulom mira", podsjeća TASS.

"Znam da se vodi diskusija o dozvoli za dalji izvoz oružja za odbranu Ukrajine. Želim da svaki učesnik u diskusiji zapamti jednu činjenicu: tražimo od svijeta oružje da bi naša ukrajinska teritorija ponovo postala teritorija mira", rekao je Zelenski.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)