Предсједник Украјине

Зеленски тражи још новца од европских лидера

  • Извор: СРНА
  • 01.02.2024. 15:53

Предсједник Украјине Володимир Зеленски захвалио је лидерима ЕУ на новој помоћи Кијеву у износу од 50 милијарди долара, али је одмах затражио додатни новац од Брисела.

"Нажалост, одгођено је спровођење европског плана да се Украјини обезбиједи милион артиљеријских пуњења. То је још један сигнал глобалног ривалства у којем Европа не може себи да приушти да изгуби", рекао је Зеленски у обраћању учесницима Специјалног самита ЕУ путем видео-везе.

Зеленски је нагласио да би ЕУ, након што је одобрила програм финансијске подршке од 50 милијарди евра, који покрива период од три године, требала да одобри додатну помоћ Кијеву, али овај пут преко Европског мировног фонда, који примарно служи за обезбјеђивање новца за војну подршку, укључујући обуку војника, пренио је ТАСС.

"То би требало да буде најмање пет милијарди евра годишње, за период од четири године. То је очигледан приоритет", изјавио је Зеленски.

Лидери ЕУ одобрили су данас издвајање 50 милијарди евра дугорочне буџетске помоћи Кијеву за сљедеће четири године. То значи да је подршка буџету Украјине смањена за око 30 одсто у односу на ниво од прошле године. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм