Украјински предсједник

Зеленски: Украјина донијела све одлуке за почетак преговора са ЕУ

  • Извор: Агенције
  • 22.11.2023. 08:08

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је Украјина донијела све одлуке које је требало донијети за почетак преговора о приступању земље Европској унији.

Зеленски је подсјетио да су у уторак у Кијеву боравили предсједник Европског савјета Шарл Мишел и предсједница Молдавије Маја Санду на десетогодишњицу почетка Мајдана, што је, како је навео, посебно симболично.

"Главна тема била је наша интеграција у Европску унију. Наша држава чини све што је потребно за прави почетак приступних преговора. Све одлуке које смо морали да донесемо су већ донесене. А сада ћемо чак и одобрити оно што је требало да се уради прије прољећа", казао је Зеленски у видео обраћању.

Маринци се потукли са цивилима испред ноћног клуба: Дошли полицајци на коњима

Маринци се потукли са цивилима испред ноћног клуба: Дошли полицајци на коњима

Према његовим ријечима, Украјина је апсолутно одлучна да све спроведе и буде потпуно спремна за почетак преговора.

"Веома је важно да Европска унија испуни своје обећање тако што ће донијети одлуку за почетак преговора са Украјином“, нагласио је он.

Зеленски је изразио захвалност предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу и свим партнерима у Европи на њиховој подршци“ и истакао да је „сада вријеме за јачање солидарности“.

Песков: Пријетње Зеленског нису спојене са реалношћу

Песков: Пријетње Зеленског нису спојене са реалношћу

Европска комисија је 8. новембра препоручила Европском савјету да отвори преговоре о приступању Украјине и Молдавије ЕУ.

Такође је препоручила, под одређеним условима, отварање преговора са Босном и Херцеговином и давање статуса земље кандидата Грузији.

У децембру Европски савет би требало да размотри питање отпочињања преговора о приступању Украјине ЕУ.

Пратите нас и путем Вибера