Kartum

Žestoki sukobi u Sudanu, pogođen i putnički avion - VIDEO

  • Извор: Агенције
  • 15.04.2023. 14:31

U glavnom gradu Sudana, Kartumu, čula se danas jaka paljba kada su izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), javlja Reuters.

Pucnjave i eksplozije dogodile su se u blizini štaba sudanske vojske, ministarstva odbrane i aerodroma u Kartumu, javlja Al Džazira.

Svjedok je za Reuters rekao da se pucnjava čula u blizini štaba sudanske vojske i Ministarstva odbrane u centru Kartuma. Izvještač pomenute agencije je naveo da su se na različitim mjestima u gradu izdizali stubovi dima i da su vojnici raspoređeni po ulicama.

Do sukoba je danas došlo i u sjevernom sudanskom gradu Merove, rekli su svjedoci. Televizija "Alarabija" prikazala je kako se stubovi dima dižu kod vojne baze u tom gradu. 

Svjetski mediji javljaju da je sudanska vojska pokrenula vazdušne napade na štab specijalnih snaga u Kartumu, pošto su pobunjeničke snage preuzele kontrolu nad aerodromima u Kartumu i Merovu.

Izvještava se da su dvije osobe poginule kada je granata pogodila putnički avion na aerodromu u Kartumu.

Borbe su se proširile i na sjedište sudanske državne televizije, kaže voditelj koji se nakratko pojavio u programu. U pozadini su se čuli pucnji dok je bio u etru, javila je novinska agencija Reuters.

Iznad glavnog grada viđeni su borbeni avioni.

Sukobi su uslijedili nakon višednevnih tenzija između vojske i moćne paravojne grupe RSF. Svjedok je rekao za Reuters da je vidio raspoređene topove i oklopna vozila na ulicama. RSF su saopštile danas da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Vojska je saopštila u četvrtak da su nedavni pokreti RSF bili bez koordinacije i nezakoniti.  Sudanska vojska upozorila je u četvrtak na rizik od konfrontacije nakon mobilizacije moćne paravojne grupe, javila je britanska agencija.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.