Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva

Zvanično: "Duh Kijeva" je legenda koju su kreirali Ukrajinci, ne širite dezinformacije

  • Извор: АТВ
  • 01.05.2022. 09:38

Na zvaničnoj stranici Komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva demantovana je vijest da je "Duh Kijeva" pilot Stepan Tarabalku uz objašnjenje da je riječ o legendi koju su kreirali Ukrajinci.

Vijest o pogibiji "Duha Kijeva" objavljena na britanskom portalu "The Sunday Times" pod naslovom "Duh Kijeva koji je oborio više od 40 ruskih aviona poginuo u borbi", preimenovana je u "Duh Kijeva živi u svim pilotima koji se bore za Ukrajinu".

U pomenutom članku se govori o Stepanu Tarabalku koji je oborio desetine ruskih borbenih aviona, da je poginuo u borbi i da je riječ o misterioznoj legendi kojoj je ukrajinska vlada pripisala zaslugu za obaranje šest ruskih aviona prvog dana sukoba.

Međutim, zvanična stranica Komande ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva je demantovala pomenute navode.

"Još jednom molimo ukrajinsku zajednicu da NE zanemaruju osnovna pravila higijene informacija, da ne izdaje željeno-valjano, nego da provjeri izvore informacija prije nego ih širi. Heroj Ukrajine Stepan Tarabalka NIje "Duh Kijeva" i nije pogodio 40 aviona. "Duh Kijeva" je superheroj-legenda čiji su lik kreirali Ukrajinci", piše u objavi i naknadno se pojašnjavaju činjenice:

"Vojni piloti još ne studiraju u inostranstvu na F-16 koliko god to svi želimo. Nikakvo službeno saopštenje o ovom pitanju nije objavljeno u medijima. Pa i na kraju, za posebno kreativne - ni američki bombarderi ne lete iznad Ukrajine. Budite mirni i koristite službene izvore informacija", saopšteno je u Fejsbuk objavi.

O ovoj pojavi ranije je pisao Faktograf. U tekstu pod naslovom "Nema dokaza da "Duh Kijeva" postoji" objašnjava se kako su mit o ovom anonimnom heroju naknadno podgrijali zvaničnici Ukrajine uključujući ambasadora u Evropskoj uniji, kao i bivši predsjednik Petar Porošenko.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.