ATV

Obratite pažnju

Vozači, oprezno po kiši – izbjegavajte vodu dublju od 10 cm

 • Izvor: Agencije
 • 17.05.2023. 12:31

Kišovito vrijeme za posljedicu ima velike količine vode na kolovozu. To je uglavnom površinski sloj, ali ponekad ćete naići na dublju vodenu barijeru.

Juriti vozilom kroz duboke bare nije baš pametan potez, iz dva razloga – prvi je bezbjednost, jer tu je akvaplaning, kada točkovi automobila gube kontakt sa asfaltom, pa ćete se u vozilu osjećati kao da ste na ledu, piše Revijahak.

Drugi razlog je – takva vožnja može biti opasna po "zdravlje" vašeg četvorotočkaša.

Izbjegavajte vodu dublju od 10 centimetara zato što većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike za vazduh, koji u ovom slučaju mogu da uvuku vodu u motor, a to može dovesti do katastrofalnih posledica – ulaska vode u cilindre, pucanja klipnjača...

Zato izbjegavajte dublju vodu, automobil nije brod ili podmornica i vozite opreznije po kiši nego po suvom. Povećajte rastojanje između vozila ispred sebe sa dvije na četiri sekunde, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži.

Obratite pažnju na gume, ako su istrošene i ako je dubina šara manja od 1,6 mm, osjetićete to jer će upravljivost biti lošija, a zaustavni put pri kočenju duži.

Investirajte u nove gume, kao i brisače. Stari brisači neće dobro čistiti vetrobran, a to će smanjiti vidljivost u vožnji, piše revijahak.hr.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.