Dom naroda BiH: Mjere za efikasniju kontrolu rada 2.200 NVO

 • 30.06.2017. 10:06

Ustavno-pravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Ovaj prijedlog zakona predviđa da se Upravnoj inspekciji omogućava da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u registar Ministarstva pravde BiH, što, kako se navodi, zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim, a biće razmatrano na današnjoj sjednici Doma naroda u prvom čitanju.

Izmjenama i dopunama ovog zakona obezbjeđuje se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Komisija je podržala Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti CIK-a u prošloj godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH. Zajedno sa preporukama koje sadrži, ovaj Izvještaj biće upućen Domu na dalje razmatranje.

(Srna)

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Документарни програм

  ''Документарни програм

 • 13:10 Емисија: Досије (Р)

  Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Телетрговина

  Телетрговина