Ministarstvo saobraćaja i veza

Počinje primjena pravilniкa za električne trotinete u Srpsкoj: Pogledajte propise

  • Извор: АТВ
  • 29.08.2022. 15:01

U Republici Srpskoj je počela primjena Pravilnika o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde za lako lično električno vozilo, na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

Pravilnikom o načinu i postupku izdavanja identifikacione potvrde propisan je izgled, način, postupak izdavanja i način naplate naknade za izdavanje identifikacione potvrde i identifikacione naljepnice za lako lično električno vozilo.

„Podsjećamo javnost da je izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske propisano da je lako lično električno vozilo - električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slično, vozilo na točkovima koje se djelimično ili potpuno koristi kao motorno vozilo za prevoz jednog lica na javnoj, odnosno privatnoj površini i koje se, između ostalog kreće maksimalnom brzinom do 25 km/h. Ova vozila se razvrstavaju u četiri klase: klasa 1 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 6 km/h, bez sistema samobalansiranja i sjedišta; klasa 2 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 km/h, bez sistema samobalansiranja i sjedišta; klasa 3 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 6 km/h, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta; klasa 4 – vozila maksimalne konstruktivne brzine do 25 km/h, sa sistemom samobalansiranja i sjedištem ili bez sjedišta“, objašnjeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Propisuje se da su ova vozila obavezno opremljena ograničivačem brzine kojim se obezbjeđuje da se ne prelazi maksimalna konstruktivna brzina, prednjim i zadnjim katadiopterom, uređajem za davanje zvučnih signala, s tim da su vozila klase 2 i klase 4 obavezno opremljena prednjim i zadnjim svjetlom za osvjetljavanje puta. 

Propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređeno kretanje pješaka primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3 (za klasu 1 i klasu 3 nema starosnog ograničenja), s tim da lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3 je obavezno da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo s kojim se kreće.

„Propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4, s tim da lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije i da za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu“, navode iz Ministarstva.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske je propisano da stanica za tehnički pregled izdaje identifikacionu potvrdu i naljepnicu za lako lično električno vozilo. Osim toga, propisano je da troškove izdavanja identifikacione potvrde i naljepnice snosi tražilac identifikacione potvrde i naljepnice, u iznosu od 20,00 КM.

Кorisnik lakog ličnog električnog vozila podnosi stanici tehničkog pregleda (stanica) zahtjev za izdavanje identifikacione potvrde i naljepnice sa potrebnom dokumentacijom. Кontrolor na stanici, na osnovu priložene dokumentacije i vizuelnog pregleda lakog ličnog električnog vozila, utvrđuje njegove tehničke karakteristike, popunjava, potpisuje i ovjerava identifikacioni list. Na osnovu uvida u kompletnu dokumentaciju proizvođača lakog ličnog električnog vozila, dokaza o uplati troškova i identifikacionog lista, voditelj stanice unosi podatke u JIS (Jedinstveni informacioni sistem) i sačinjava elektronsku formu identifikacione potvrde. Nakon toga voditelj stanice izdaje identifikacionu potvrdu i naljepnicu. Кontrolor na stanici obavezno postavlja naljepnicu na vidnom mjestu lakog ličnog električnog vozila. 

Podnosilac zahtjeva za identifikacionu potvrdu i naljepnicu može biti samo punoljetno lice. Uz zahtjev,  korisnik obavezno prilaže dokaz o uplati troškova za izdavanje identifikacione potvrde i naljepnice, te original dokumentaciju proizvođača za lako lično električno vozilo, koja se vraća podnosiocu zahtjeva, a kopiju čuva stanica. Lako lično električno vozilo za koje korisnik podnosi zahtjev obavezno se mora nalaziti na stanici prilikom podnošenja zahtjeva i izdavanja identifikacione potvrde i naljepnice. Ova vozila ne podliježu tehničkom pregledu, kako je to definisano Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila. 

Prema Zakonu, minimalna kazna za nepoštovanje propisa iznosi 100 КM, a ukoliko se uplata izvrši u roku od 7 dana, kazna je umanjena za polovinu iznosa -  50 КM. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.