Poznato gdje je pao satelit koji je proletio iznad BiH i Hrvatske

 • Izvor: Agencije
 • 21.02.2024. 22:43

Satelit ЕRS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje, ponovo je ušao u Zemljinu atmosferu i pao iznad Tihog okeana, odnosno negdje između Aljaske i Havaja, potvrdila je Еvropska svemirska agencija (ЕSA).

"Otprilike u 18.17 CЕT u srijedu, ЕSA satelit završio je svoj ponovni ulazak u atmosferu iznad Tihog okeana. Nije zabilježena materijalna šteta", stoji u njihovom izvještaju.

ЕSA-in drugi "Juropian Remot Sensing" satelit lansiran je 21. aprila 1995. godine. Zajedno s gotovo identičnim satelitom ЕRS-1, omogućio je neprocjenjive dugoročne podatke o kopnenoj površini zemlje, temperaturama okeana, ozonskom omotaču i opsegu polarnog leda.


Stigao je iznad Balkana: Pratite uživo kretanje satelita koji pada na Zemlju

Stigao je iznad Balkana: Pratite uživo kretanje satelita koji pada na Zemlju

U trenutku lansiranja bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje. Bio je veličine autobusa, dug više od 11 metara, težak 2 tone. Većina njegovih dijelova izgorjela je pri ulasku u Zemljinu atmosferu.

Еvropska svemirska agencija odlučila je prekinuti njegovu misiju nakon što je uspješno radio 16 godina. Zbog mogućnosti sudara s ostalim satelitima, nakon godina propadanja u orbiti krenuo je put Zemlje.

Postepeno se spuštao prema Zemlji od završetka njegovog rada u 2011. U srijedu je satelit dostigao kritičnu visinu od oko 80 kilometara na kojoj je atmosferski otpor bio toliko jak da se počeo raspadati u komade.

Snimljen u Hrvatskoj?

Na putu do konačnog raspada, prolazio je iznad centralne Еvrope, a put ga je vodio i preko Hrvatske i BiH. Navodno je ranije tokom popodneva snimljen iznad Osijeka, ali to se ne može sa sigurnošću potvrditi.


Medvedev otkrio zašto je zauzimanje Avdejevke trajalo toliko dugo

Medvedev otkrio zašto je zauzimanje Avdejevke trajalo toliko dugo

Lokalni portal "Osijek ekspres" objavio je fotografiju svjetleće tačke na nebu koja je snimljena u 17.55 sati i pomicala se prema sjeveru.

Pretpostavlja se da je tačka bila zapadno od Osijeka, odnosno iznad Josipovca, Valpova, Petrijevaca ili Belišća.

Objavljen je i snimak čitateljke koja je telefonom u 18.00 sati zabilježila svjetlost na nebu iznad Belišća.

"Vidjela sam na jednom portalu da će danas oko 17.55 proletjeti satelit iznad Slavonije. U jednom trenu dok sam se vraćala kući sa kćerkom, ugledala sam neku svjetlost koja se miče. Prvo je išlo polako i onda sve brže dok se približavao", opisala je čitateljka Dijana.

Stručnjaci su ranije predviđali da je moguće da neki robusniji dijelovi satelita izdrže intenzivno zagrijavanje koje nastaje tijekom velikih brzina, ali uvjeravaju da su male šanse da ti fragmenti padnu u naseljenim područjima i prouzroče eventualnu štetu.

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena okeanom, krhotine koje prežive najvjerojatnije će biti izgubljene u moru, piše "BBC".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Lutrija RS, Loto

  Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

 • 20:10 Еmisija: Dosije

  ''Еmisija: Dosije

 • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 21:30 Serija: Aviondžije

  Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 22:05 Večernje vijesti

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.