Познато гдје је пао сателит који је пролетио изнад БиХ и Хрватске

 • Извор: Агенције
 • 21.02.2024. 22:43

Сателит ЕРС-2, који је служио као платформа за посматрање, поново је ушао у Земљину атмосферу и пао изнад Тихог океана, односно негдје између Аљаске и Хаваја, потврдила је Европска свемирска агенција (ЕСА).

"Отприлике у 18.17 ЦЕТ у сриједу, ЕСА сателит завршио је свој поновни улазак у атмосферу изнад Тихог океана. Није забиљежена материјална штета", стоји у њиховом извјештају.

ЕСА-ин други "Јуропиан Ремот Сенсинг" сателит лансиран је 21. априла 1995. године. Заједно с готово идентичним сателитом ЕРС-1, омогућио је непроцјењиве дугорочне податке о копненој површини земље, температурама океана, озонском омотачу и опсегу поларног леда.


Стигао је изнад Балкана: Пратите уживо кретање сателита који пада на Земљу

Стигао је изнад Балкана: Пратите уживо кретање сателита који пада на Земљу

У тренутку лансирања био је један од најсофистициранијих сателита за посматрање Земље. Био је величине аутобуса, дуг више од 11 метара, тежак 2 тоне. Већина његових дијелова изгорјела је при уласку у Земљину атмосферу.

Европска свемирска агенција одлучила је прекинути његову мисију након што је успјешно радио 16 година. Због могућности судара с осталим сателитима, након година пропадања у орбити кренуо је пут Земље.

Постепено се спуштао према Земљи од завршетка његовог рада у 2011. У сриједу је сателит достигао критичну висину од око 80 километара на којој је атмосферски отпор био толико јак да се почео распадати у комаде.

Снимљен у Хрватској?

На путу до коначног распада, пролазио је изнад централне Европе, а пут га је водио и преко Хрватске и БиХ. Наводно је раније током поподнева снимљен изнад Осијека, али то се не може са сигурношћу потврдити.


Медведев открио зашто је заузимање Авдејевке трајало толико дуго

Медведев открио зашто је заузимање Авдејевке трајало толико дуго

Локални портал "Осијек експрес" објавио је фотографију свјетлеће тачке на небу која је снимљена у 17.55 сати и помицала се према сјеверу.

Претпоставља се да је тачка била западно од Осијека, односно изнад Јосиповца, Валпова, Петријеваца или Белишћа.

Објављен је и снимак читатељке која је телефоном у 18.00 сати забиљежила свјетлост на небу изнад Белишћа.

"Видјела сам на једном порталу да ће данас око 17.55 пролетјети сателит изнад Славоније. У једном трену док сам се враћала кући са кћерком, угледала сам неку свјетлост која се миче. Прво је ишло полако и онда све брже док се приближавао", описала је читатељка Дијана.

Стручњаци су раније предвиђали да је могуће да неки робуснији дијелови сателита издрже интензивно загријавање које настаје тијеком великих брзина, али увјеравају да су мале шансе да ти фрагменти падну у насељеним подручјима и проузроче евентуалну штету.

Будући да је већина Земљине површине прекривена океаном, крхотине које преживе највјеројатније ће бити изгубљене у мору, пише "ББЦ".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.