Za najbolji roman

Banjalučanin Stevo Grabovac dobitnik 70. NIN-ove nagrade

  • Izvor: Agencije
  • 29.01.2024. 12:59

Dobitnik NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine objavljen u 2023. godini na srpskom jeziku je Stevo Grabovac za roman Poslije zabave (Imprimatur), saopšteno je danas u hotelu "Moskva“, a odluku o laueratu donio je žiri u sastavu Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsjednik).

Na konkurs je stiglo 188 romana, a u najužem izboru za jubilarnu 70. NIN-ovu nagradu se osim nagrađenog našlo još četiri romana - Pesma o tri sveta (Agora) Vladimira Pištala, Pakrac (Laguna) Vladana Matijevića, Autosekcija (Partizanska knjiga) Srđana Srdića i U zemlji Franje Josifa (Književna opština Vršac) Ljubomira Koraćevića.

Prošlogodišnji dobitnik bila je književnica Danica Vukićević, autorka Unutrašnjeg mora, objavljenog u izdavačkoj kući Nojzac.

Autori koji su se ove godine našli u najužem izbori već su se dovodili u vezu sa najprestižnijom književnom nagradom u Srbiji i Regionu. Roman Lager Ljubomira Koraćevića uvršten u uži izbor 2015. godine. Romani Mrtvo polje, Satori i Ljubavna pesma Srđana Srdića našli su se u užem izboru 2010., 2013. i 2020., a Srebrna magla pada bila je 2017. u najužem krugu. I Stevo Grabovac je bio finalista s romanom Mulat albino komarac iz 2019. godine. Vladan Matijević dobio je NIN-ovu nagradu 2003. za djelo Pisac izdaleka, a Vladimir Pišalo 2008. za roman Tesla, portret među maskama.

NIN-ova nagrada kritike za roman godine dodjeljuje se od 1954. godine. Isprva je dodjeljivana piscima s prostora cijele bivše Jugoslavije pod uslovom da je roman bio pisan na srpskohrvatskom jeziku, da bi se poslije raspada države ograničio na djela pisana na srpskom jeziku. Važi za najznačajnije književno priznanje u Srbiji, a mnogi su je tokom proteklih decenija poredili s francuskom nagradom Gonkur.

Stevo Grabovac (Slavonski Brod, 1978) objavio je zbirku pjesama Stanica nepostojećih vozova 2007. godine, a njegov prvi roman Mulat albino komarac pojavio se 2019. godine. Živi i radi u Banjaluci.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.