За најбољи роман

Бањалучанин Стево Грабовац добитник 70. НИН-ове награде

  • Извор: Агенције
  • 29.01.2024. 12:59

Добитник НИН-ове награде критике за најбољи роман године објављен у 2023. години на српском језику је Стево Грабовац за роман Послије забаве (Имприматур), саопштено је данас у хотелу "Москва“, а одлуку о лауерату донио је жири у саставу Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић, Тамара Митровић и Горан Коруновић (предсједник).

На конкурс је стигло 188 романа, а у најужем избору за јубиларну 70. НИН-ову награду се осим награђеног нашло још четири романа - Песма о три света (Агора) Владимира Пиштала, Пакрац (Лагуна) Владана Матијевића, Аутосекција (Партизанска књига) Срђана Срдића и У земљи Фрање Јосифа (Књижевна општина Вршац) Љубомира Кораћевића.

Прошлогодишњи добитник била је књижевница Даница Вукићевић, ауторка Унутрашњег мора, објављеног у издавачкој кући Нојзац.

Аутори који су се ове године нашли у најужем избори већ су се доводили у везу са најпрестижнијом књижевном наградом у Србији и Региону. Роман Лагер Љубомира Кораћевића уврштен у ужи избор 2015. године. Романи Мртво поље, Сатори и Љубавна песма Срђана Срдића нашли су се у ужем избору 2010., 2013. и 2020., а Сребрна магла пада била је 2017. у најужем кругу. И Стево Грабовац је био финалиста с романом Мулат албино комарац из 2019. године. Владан Матијевић добио је НИН-ову награду 2003. за дјело Писац издалека, а Владимир Пишало 2008. за роман Тесла, портрет међу маскама.

НИН-ова награда критике за роман године додјељује се од 1954. године. Испрва је додјељивана писцима с простора цијеле бивше Југославије под условом да је роман био писан на српскохрватском језику, да би се послије распада државе ограничио на дјела писана на српском језику. Важи за најзначајније књижевно признање у Србији, а многи су је током протеклих деценија поредили с француском наградом Гонкур.

Стево Грабовац (Славонски Брод, 1978) објавио је збирку пјесама Станица непостојећих возова 2007. године, а његов први роман Мулат албино комарац појавио се 2019. године. Живи и ради у Бањалуци.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм