Jugoslovenska kinoteka

Vladimiru Tabaševiću uručena NIN-ova nagrada

  • 21.01.2019. 20:15

Vladimiru Tabaševiću uručena je večeras NIN-ova nagrada za knjigu "Zabluda Svetog Sebastijana" na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Tabaševiću (32) je priznanje uručio profesor Zoran Paunović, predsjednik žirija za dodjelu nagrade.

Talentovani pisac je 65. dobitnik NIN-ove nagrade, a odluku je donio žiri u kome su, pored Paunovića, bili Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević.

Nagrađeni pisac se prvo zahvalio svojim učiteljima koji su govorili i pisali jezikom kojem i sam pripada.

"Moji učitelji su i živeli na tom jeziku. Život se u tom jeziku desio se i meni u Mostaru, nepunih godinu dana nakon mog rođenja. Porodični mit o sinovljevom stasavanju kaže da je Bošnjak Tabašević Vladimir popričao sa nepunih godinu dana tečno kao tetka", kazao je Tabašević.

U tom jeziku, nastavio je, poslije dosta godina "vitak" sam naletio na Miloša Crnjanskog, vidio Momčila Nastasijevića...hvatao manijaka kako čačka ruže na grobu Vojislava Despotova i shvatao naposlijetku, jer je imenjaku Vladimiru Kopiclu tako dunulo, da se istorija ne ponavlja.

"Ove poimence i stihovima pomuneta četiri tela sede tamo gde su u ovoj sali bila predviđena mesta za članove moje najuže porodice. Mojih krvnih srodnika večeras ovde nema. Poreklom od rudara, pilota, taksista, zubara, partizana, Srba, Hrvata....posledica sam slepog usuda svakog člana te porodice ponaosob da jurca svim srcem za svojim za idealima. Toliko ludo, kao sebi u inat", kazao je Tabašević.

On je otkrio da potiče iz porodice koja nije uspjela da ne nasjedne makar na jednu društveno-političku zabludu kroz različite države u kojima je živjela, njihove režime i političke projekte.

"Moj brat kao neki Odisej tranzicione Srbije zajedno sa toliko drugih koje poznajem, stisnut iznudicama ovdašnjih prilika, egzistencijalno rešenje potražio je kao posluga na turističkim kruzerima Amerike. Roditelji su svako od svoje strašne bolesti umrli. U mojim romanima i poeziji čita se taj egzistencijalni mrak. Čelom čitalac dotiče sve to hladno iz mog života, literalno obrađeno ka nekom osobenom književnom izrazu", kazao je Tabašević.

Dodaje da osobenost tog izraza nije u tragičnosti koja vodi porijeklo iz njegovog realnog iskustva.

"Naprotiv, ta osobenost je u specifičnoj živosti jezika na kojem pišem. Večeras sam radostan i voljan da se pohvalim sa kockicama koje su mi u životu pale. Ovde sam da se pohvalim jezikom koji svi razumemo i da vas podsetim na njegovo bogatstvo. Ovde sam jer tek nameravam da ispitujem taj jezik. Naposletku hvala svima nama koji volimo književnost i i koji se volimo našim najlepšim jezikom na svetu do kojeg nam je upravo zbog ljubavi koju na njemu izražavamo toliko stalo", kazao je Tabašević.

Novčani iznos nagrade iznosi milion dinara, a sponzori su Sber banka, opština Stari Grad, kao i domaća i strana kompanija koje su odlučile da ostanu anonimne kako bi sva pažnja bila usmjerena na pisca i njegovo djelo.

NIN-ova nagrada "Ličnost godine" ove godine je uručena Vladimiru Manigodi, vlasniku "Kontrast izdavaštva", koji je priredio knjigu humanitarnog karaktera više nego simboličnog naslova "Dostojno jest".

Knjiga je nastala u saradnji s organizacijom BELhospice, koja se bavi njegom i zbrinjavanjem terminalno bolesnih onkoloških pacijenata.

Sav prohod od prodaje knjige Manigoda je donirao ovoj humanitarnoj organizaciji.

Svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovale su mnoge ličnosti iz javnog života, među kojima i opozicioni lideri Dragan Ðilas, Boško Obradović, Zoran Živković, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)