Akademik

Bećković: Orden Srpske velika čast i veliko priznanje

  • Izvor: SRNA
  • 12.01.2024. 08:57

Akademik Matija Bećković rekao je da mu je Republika Srpska ukazala veliku čast i veliko priznanje dodjeljivanjem Ordena sa zlatnim vijencem povodom Dana Republike i poručio da je zajedničko obilježavanje praznika, uključujući 9. januar, sasvim prirodno jer "ko bi Srpskoj bio bliži od Srbije".

Bećković je istakao da svako, pa i Srpska, ima pravo da slavi svoj rođendan i da još nikada nije čuo da je neki rođendan neustavan, kako to pokušavaju da prikažu oni kojima je proslava u Banjaluci trn u oku.

On se nada da će Srbi ordenje koje dobijaju početi da nose kao što rade Rusi, a ne samo da ih drže u fiokama.

- Dobio sam od prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića Orden Viteza velikog krsta i ovaj sada orden Republike Srpske, tako da mi je to za sada sasvim dovoljno - rekao je Bećković.

Komentarišući primjedbe zašto Republika Srpska slavi svoj rođendan, Bećković je poručio da ih ne razumije.

- Da se Srpska nije rodila, ne bi ga /rođendan/ ni slavila. Ali, nema još niko ko se nije rodio da nije slavio rođendan. Isto tako, nisam nikad čuo da je neki rođendan neustavan - rekao je Bećković.

Kako kaže, svašta je zabranjivano, ali proslava rođendana nije nikada nikome.

"Važno je bilo da se rodite i da imate šta da slavite. Ali, Republika Srpska je, izgleda, izuzetak i u tom pogledu", ukazao je Bećković.

Komentarišući pokušaje zabrane obilježavanja 9. januara, paljenje srpske zastave u Zenici, skidanje trobojke sa crkve u Konjicu i prelete američkih aviona tokom proslave Dana Republike, Bećković je rekao da mu nije jasno šta svima njima zapravo smeta.

- Amerikanci kažu da im smeta što je uzet vjerski praznik za tu proslavu. Ali, ne postoji nijedan dan u kalendaru, a da to nije dan nekog sveca. Ko god je zavirio u kalendar Srpske pravoslavne crkve, mogao je u to lako da se uvjeri. Nije moguće naći neki dan u kome se ne proslavlja neki svetac - naglasio je Bećković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je, povodom Dana Republike Srpske, Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem Matiju Bećkovića, srpskog pjesnika, književnika i akademika, redovnog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.