"Dani Republike Srpske u Srbiji"

Enciklopedija Republike Srpske predstavljena u Vrnjačkoj Banji

  • 06.09.2018. 15:24

Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske danas je predstavljen u Vrnjačkoj Banji, u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Srbiji".

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) akademik Rajko Kuzmanović naglasio je značaj predstavljanja kulture, istorije i tradicije Srpske kroz ovo kapitalno djelo. 

"Vrlo je bitno da se shvati da Republika Srpska radi, ne samo na ekonomskim i drugim pitanjima, već i na prezentovanju svoje kulture, običaja, jezika, pisma i tradicije, a najbolji način da to uradi je preko jedne kvalitetne knjige koja se zove Enciklopedija Republike Srpske", rekao je on za Srnu.

Kuzmanović je naveo da je izrada Enciklopedije povjerena ANURS, pošto je prethodno Narodna skupštine Srpske donijela Zakon o Enciklopediji Republike Srpske. 

"Zakonom je utvrđeno da je Enciklopedija opšteg tipa sa brojnim specifičnostima Republike Srpske, koje treba da pokažu ličnu kartu Srpske", rekao je on. 

Prema njegovim riječima, to kapitalno djelo treba da pokaže da je na ovim prostorima život vijekovima bujao, te da je sada, kada postoji Republika Srpska, to još izraženije. 

Kuzmanović je rekao i da je drugi tom Enciklopedije već u štampi, te da će biti predstavljen na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. 

Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske večeras će biti predstavljen u Biblioteci "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu, gdje će, kao i u Vrnjačkoj Banji, o tom djelu govoriti i akademik LJubomir Zuković. 
 

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.