"Dani Republike Srpske u Srbiji"

Enciklopedija Republike Srpske predstavljena u Vrnjačkoj Banji

  • 06.09.2018. 15:24

Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske danas je predstavljen u Vrnjačkoj Banji, u okviru manifestacije "Dani Republike Srpske u Srbiji".

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) akademik Rajko Kuzmanović naglasio je značaj predstavljanja kulture, istorije i tradicije Srpske kroz ovo kapitalno djelo. 

"Vrlo je bitno da se shvati da Republika Srpska radi, ne samo na ekonomskim i drugim pitanjima, već i na prezentovanju svoje kulture, običaja, jezika, pisma i tradicije, a najbolji način da to uradi je preko jedne kvalitetne knjige koja se zove Enciklopedija Republike Srpske", rekao je on za Srnu.

Kuzmanović je naveo da je izrada Enciklopedije povjerena ANURS, pošto je prethodno Narodna skupštine Srpske donijela Zakon o Enciklopediji Republike Srpske. 

"Zakonom je utvrđeno da je Enciklopedija opšteg tipa sa brojnim specifičnostima Republike Srpske, koje treba da pokažu ličnu kartu Srpske", rekao je on. 

Prema njegovim riječima, to kapitalno djelo treba da pokaže da je na ovim prostorima život vijekovima bujao, te da je sada, kada postoji Republika Srpska, to još izraženije. 

Kuzmanović je rekao i da je drugi tom Enciklopedije već u štampi, te da će biti predstavljen na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. 

Prvi tom Enciklopedije Republike Srpske večeras će biti predstavljen u Biblioteci "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu, gdje će, kao i u Vrnjačkoj Banji, o tom djelu govoriti i akademik LJubomir Zuković. 
 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.