FEST: Za nagrade 18 filmova iz 12 zemalja

  • 03.05.2021. 16:39

Međnarodni filmski festival FEST 2021, održaće se od 7. do 16. maja, u organizaciji Centra beogradskih festivala na četiri lokacije - u Sava centru, Kombank dvorani, Domu omladine Beograda i bioskopu Sinepleks Galerija.

U glavnom takmičarskom programu FEST je 18 filmova iz 12 zemalja.

U žiriju glavnog takmičarskog programa su glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bh. rediteljka Ines Tanović.

U ovom programu je i jedan od kandidata za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja – tuniski film "Čovjek koji je prodao svoju kožu". U ovom ostvarenju, jednu od glavnih uloga tumači Monika Beluči, gošća otvaranja FEST-a 2017. godine.

Publika će moći da pogleda i filmove "Noć kraljeva" francuskog reditelja Filipa Lakota, argentinski film "Lovac" reditelja Marka Bergera, američku komediju "Palm Springs", italijansko ostvarenje "Tamna bajka" od Damijana i Fabija Inoćenca, film "Djeca sunca" slavnog iranskog reditelja Madžida Madžidija, i ostvarenje "Za djecu" njemačke rediteljke Barbare Ot.

""Enfant Terible" je briljantan njemački film koji je zaslužio čistu desetku, a tretira jednu vrlo zahjtevnu temu – život Rajnera Vernera Fasbindera. To je film koji zaista preporučujem, da se nikako ne propusti", naveo je Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor festivala.

U glavnom takmičarskom programu su i tri domaća filma - "Oaza", "Živ čovjek" i "Lihvar".

Film "Oaza" je prošle godine premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je osvojio nagradu za najbolji evropski film u sekciji Dani autora. Ovu nagradu dodjeljuje mreža Evropa Sinemas.

"Živ čovjek" je novi film Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, a glavnu ulogu tumači Nikola Đuričko.

Film "Lihvar" Nemanje Ćeranića napisan je po scenariju Strahinje Madžarevića.

Interesantno je da će se i dvije srpske manjinske koprodukcije naći u trci za nagradu - film "Zastoj" reditelja Vinka Mederndorfera (Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija), koji će imati svjetsku premijeru na FEST-u, i film "Potencijalni kandidat" Erkana Kesala (Turska, Srbija).

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program