Istočno Sarajevo

Gran-pri "Lut festa" pozorištu iz Subotice za predstavu "Ljubav i violina"

  • Izvor: SRNA
  • 29.09.2023. 11:53

Za najbolju predstavu na 24. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu u Istočnom Sarajevu proglašena je predstava "Ljubav i violina" u izvođenju Dječijeg pozorišta iz Subotice.

"U ovoj predstavi svi vizuelni, muzički i lutkarski elementi realizovani su na vrhunskom profesionalnom nivou", ocijenili su članovi stručnog žirija Festivala reditelj Bonjo Lungov, profesor muzike Mladen Janković i dramaturg i reditelj Milan Mađarev.

Žiri je konstatovao da "Lut fest" ima dobro njegovanu i zainteresovanu publiku koja je sa pažnjom, ljubavlju i radoznalošću gledala predstave raznovrsnog lutkarskog izraza.

Umro čuveni Dambldor

Umro čuveni Dambldor

"Organizacija festivala je bila takva da se sticao utisak da nema nikakvih problema, a ako ih je i bilo, rješavani su neosjetno, odnosno u hodu. Pozorišta lutaka iz regiona i svijeta imaju `Lut fest`, kao željeno mjesto na svojoj mapi putovanja. Biti na ovom festivalu je vremenom postalo pitanje profesionalnog ugleda, jer ako niste bili u Istočnom Sarajevu, gdje ste onda bili", poručili su iz žirija.

Nagrada "Novi izazovi lutkarstvu" pripala je predstavi "Bio jednom jedan lav", po tekstu Duška Radovića u režiji Nikole Bundala i izvođenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Odlukom žirija, nagrada "Poetika lutkarskog izraza - Vojislav Vojo Vujanović" pripala je predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle

Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle

Nagradu "Magija lutkarstva - Radoslav Lazić" dobila je predstava "Ne čekaj me..." u produkciji francuskog pozorišta iz Nanta, u režiji Vere Rozanove.

Žiri je ocijenio da je to izuzetna dvojezična predstava u dizajnu scene, animaciji lutaka i sa vanrednim glumačkim sposobnostima Vere Rozanove.

Nagrada za najlutkovitiju predstavu "Kamena ruka - Henrik Jurkovski" pripala je predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Nagrada za originalnu ideju "Lutkobaz - Marko Kovačević" pripala je predstavi "Ne čekaj me...", u produkciji pozorišta iz Nanta.

Nagrada za originalnu muziku pripala je predstavi "11.11. PM" u izvođenju Galilejskog multikulturalnog teatra Zikit iz Izraela.

Jeleni Lengold uručena nagrada

Jeleni Lengold uručena nagrada "Branko Radičević"

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Blagovesti Vasilevoj za cjelokupni vizuelni identitet predstave "Giga pravi more" Jasminke Petrović u dramatizaciji Dunje Matić, režiji Milje Mazarak Marinkov i izvođenju Lutkarske scene Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Nagrada za najbolji kostim pripala je Adisi Vatreš Selimović za kostim u predstavi "Ježeva kućica" Branka Ćopića u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović u izvođenju Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Nagrada za najbolje estetsko i tehničko rješenje lutaka dodijeljena je Alisi Oligerovoj u predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Žiri je odlučio da zbog toga što u svedenoj scenografiji lutke fukcionišu u idealnom sadejstvu estetike i funkcionalnosti u predstavi dodijeli nagrade za animaciju i glumu Marti Aroksalaši za ulogu hiper aktivne Bake u predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice, Veri Rozanovoj za ulogu scenskog vodiča kroz umno i zaumno u predstavi "Ne čekaj me..." u produkciji pozorišta iz Nanta.

"Kočićevo pero" dodijeljeno književniku Nenadu Šaponji

Ove nagrade pripale su i Almi Merunka za ulogu Lije koja ima sklonost ka putovanju i šoubiznisu u pokušaju u predstavi "Ježeva kućica" Pozorišta mladih iz Sarajeva, Branislavu Trifkoviću za više uloga u predstavi "Ljubav i violina" Dečjeg pozorišta iz Subotice, Saninu Milaviću, Almi Merunka, Ajli Kabrera i Aniti Kajasa za ulogu Ježa u predstavi "Ježeva kućica" Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Nagrada za najbolju kolektivnu animaciju lutaka pripala je glumcima u ekološkoj predstavi "Ježeva kućica" Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Veri Rozanovoj za predstavu "Ne čekaj me". 

Pratite nas i putem Vibera