Источно Сарајево

Гран-при "Лут феста" позоришту из Суботице за представу "Љубав и виолина"

  • Извор: СРНА
  • 29.09.2023. 11:53

За најбољу представу на 24. Међународном фестивалу професионалних луткарских позоришта за дјецу у Источном Сарајеву проглашена је представа "Љубав и виолина" у извођењу Дјечијег позоришта из Суботице.

"У овој представи сви визуелни, музички и луткарски елементи реализовани су на врхунском професионалном нивоу", оцијенили су чланови стручног жирија Фестивала редитељ Боњо Лунгов, професор музике Младен Јанковић и драматург и редитељ Милан Мађарев.

Жири је констатовао да "Лут фест" има добро његовану и заинтересовану публику која је са пажњом, љубављу и радозналошћу гледала представе разноврсног луткарског израза.

Умро чувени Дамблдор

Умро чувени Дамблдор

"Организација фестивала је била таква да се стицао утисак да нема никаквих проблема, а ако их је и било, рјешавани су неосјетно, односно у ходу. Позоришта лутака из региона и свијета имају `Лут фест`, као жељено мјесто на својој мапи путовања. Бити на овом фестивалу је временом постало питање професионалног угледа, јер ако нисте били у Источном Сарајеву, гдје сте онда били", поручили су из жирија.

Награда "Нови изазови луткарству" припала је представи "Био једном један лав", по тексту Душка Радовића у режији Николе Бундала и извођењу Дјечијег позоришта Републике Српске из Бањалуке.

Одлуком жирија, награда "Поетика луткарског израза - Војислав Војо Вујановић" припала је представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице.

Луткарско позориште из Израела извело представу за одрасле

Луткарско позориште из Израела извело представу за одрасле

Награду "Магија луткарства - Радослав Лазић" добила је представа "Не чекај ме..." у продукцији француског позоришта из Нанта, у режији Вере Розанове.

Жири је оцијенио да је то изузетна двојезична представа у дизајну сцене, анимацији лутака и са ванредним глумачким способностима Вере Розанове.

Награда за најлутковитију представу "Камена рука - Хенрик Јурковски" припала је представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице.

Награда за оригиналну идеју "Луткобаз - Марко Ковачевић" припала је представи "Не чекај ме...", у продукцији позоришта из Нанта.

Награда за оригиналну музику припала је представи "11.11. ПМ" у извођењу Галилејског мултикултуралног театра Зикит из Израела.

Јелени Ленголд уручена награда

Јелени Ленголд уручена награда "Бранко Радичевић"

Награда за најбољу сценографију припала је Благовести Василевој за цјелокупни визуелни идентитет представе "Гига прави море" Јасминке Петровић у драматизацији Дуње Матић, режији Миље Мазарак Маринков и извођењу Луткарске сцене Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Награда за најбољи костим припала је Адиси Ватреш Селимовић за костим у представи "Јежева кућица" Бранка Ћопића у режији Дубравке Зрнчић Куленовић у извођењу Позоришта младих из Сарајева.

Награда за најбоље естетско и техничко рјешење лутака додијељена је Алиси Олигеровој у представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице.

Жири је одлучио да због тога што у сведеној сценографији лутке фукционишу у идеалном садејству естетике и функционалности у представи додијели награде за анимацију и глуму Марти Ароксалаши за улогу хипер активне Баке у представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице, Вери Розановој за улогу сценског водича кроз умно и заумно у представи "Не чекај ме..." у продукцији позоришта из Нанта.

"Кочићево перо" додијељено књижевнику Ненаду Шапоњи

Ове награде припале су и Алми Мерунка за улогу Лије која има склоност ка путовању и шоубизнису у покушају у представи "Јежева кућица" Позоришта младих из Сарајева, Браниславу Трифковићу за више улога у представи "Љубав и виолина" Дечјег позоришта из Суботице, Санину Милавићу, Алми Мерунка, Ајли Кабрера и Анити Кајаса за улогу Јежа у представи "Јежева кућица" Позоришта младих из Сарајева.

Награда за најбољу колективну анимацију лутака припала је глумцима у еколошкој представи "Јежева кућица" Позоришта младих из Сарајева.

Награда за најбољу режију припала је Вери Розановој за представу "Не чекај ме". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.