"HBO"

Igra prestola: Na kojim se serijama radi, a koje su otkazane

Jedan od trenutnih trendova u medijskom svijetu, od koje zavisi da li će neka kuća živjeti ili nestati, jeste posjedovanje prava na određene popularne sadržaje.

Tako Dizni na savom kanalu nemilosrdno eksploatiše „Marvel univerzum“ kao i svijet „Ratova zvijezda“ (gotovo da ne postoji lik iz „Ratova zvijezda“ koji nije dobio svoj serijal), Amazonom dominiraju fantazije poput „Gospodara prstenova“ i „Točka vremena“, Paramaunt je fokusirao svoj novi striming servis na serijal „Zvjezdane staze“ dok Netfliks svoje uspjehe temelji na serijalima kao što su "Stranger Things" i "The Witcher".

U HBO-ovom arsenalu definitivno najjače oružje je „Igra prestola“. Iako Džordž R.R Martin tek treba da završi svoj serijal romana HBO je odlučio da univerzum „Igre prestola“ proširi nizom spinof serijala od kojih su neki prije nego što su uopšte počeli da se snimaju već otkazani.

Prvi spinof koji je već zaživio jeste „Kuća zmaja“ hronološki smještena 200 godina prije dešavanja u „Igri prestola“. Priča počinje u vrijeme vladavine Viserisa i Targarijana koje zbog nemogućnosti da dobije muškog nasljednika odlučuje da njegova kćerka Raeniri bude nasljednica trona. To će razbjesniti kraljevog osvetoljubivog brata Dejmona čime započinje borba za prestol u koju će se uključiti kraljev savjetnik Oto Hajtauer udavši svoju kćerku za kralja Viserisa. Pilot epizoda kao i ostatak serije privukli su pažnju publike koja je očigledno željela da se vrati u Vesteros što pokazuje i činjenica da je pilot bio toliko tražen da je server za pružanje HBO Max usluga pao. Еmitovanje druge sezone predviđeno je 16. jun ove godine dok scenaristi već rade na razvijanju sljedećih sezona.

Dok se legenda o Еgonu Osvajaču provlači kroz priču „Kući zmaja“, pričao najuticajnijem članu Kuće Targarijan tek bi se trebala pojaviti na ekranima. U jednom od najvažnijih trenutaka u istoriji „Pjesama vatre i leda“, Еgon Prvi niz strateških akcija kako bi preuzeo svih sedam kraljevstva Vesterosa. Od planskih vjenčanja preko nemilosrdnih napada zmajevima pa sve do beskrupuloznih saveza Еgon je uspio da osvoji šest kraljevstva dok je sam Dorn ostao izvan njegovog domašaja. „Еgonov pohod“ biće predmet posebne spinof serije koju će pisati Met Tomlin, hvaljenom za svoj rad na filmu „Betmen“ kao i nastavku ovog ostvarenja. Za sada nema detalja o glumačkoj postavi serijala kao ni o datumu kada bi se serija mogla pojaviti, ali oni koje interesuju detalji vezani za „Еgonov pohod“ mogu ih pronaći u Martinovom romanu“Vatra i krv“.

Jedna od glavnih zamjerki fanova serijala „Igra prestola“ bila je sudbina Džona Snova (Kit Harington) koja nije bila prema njihovom ukusu. Iako je (što će se otkriti pred kraj serijala) Snou zapravo Taragarijen i prema tome ima pravo na Željezni tron on ga se odriče u ime svog polubrata Brana Starka i vraća se na Sjever. Zbog toga je predlagana posebna serija koja bi se dešavala nakon „Igre prestola“ kako bi se ovom lik pružila mogućnost da dostojanstveno završi svoju priču. Međutim, kako je sam Harington potvrdio spinof serija Džonu Snovu  je otkazana. Harington je trebao reprizirati svoju ulogu u neimenovanom spinofu koji je, kako je Martin izjavio, on sam i predložio. Iako nije isključio mogućnost da bi jednog dana priča o Džonu Snovu mogla zaživjeti, glumac je izjavio kako trenutno serijal nije u igri jer svi uključeni u ovaj projekat nisu mogli pronaći priču koja bi bila dovoljno uzbudljiva za sve njih. Za utjehu Haringtonovim fanovima ostaje činjenica da bi se glumac trebao pojaviti u dugo očekivanoj trećoj sezoni HBO-ve serije „Industrija“.

Jedan od istaknutih likova iz „Kuće zmaja“ bio je najzagonetniji član Kraljevskog vijeća, Lord Korlis Velarion. Poznat i kao „Morska zmija“, Korlis je svoju reputaciju opakog ratnika stekao tokom svojih pomorskih avantura. Čini se da HBO radi na prikvalu „Kuće zmaja“koja će biti fokusirana na rane dane „Morske zmije“ i njegovo putovanje po svijetu. Scenarij za pilot dolazi od scenariste „Mentaliste“, Bruna Helera koji je prije ove priče imao ideju da napiše seriju po imenu „Robertova pobuna“ koja bi bila fokusirana na period neposredno prije „Igre prestola“ odnosno vrijeme kada su se Robert Baration i Ned Stark borili protiv „Ludog kralja“. Kako se ovaj projekat više ne spominje čini se da će „Morska zmija“ (prvi naziv serijala bio je „Devet putovanja“) zaživjeti, ali (kako je sam Martin otkrio) u animiranoj formi.

Da je animirana forma postala interesantna ljudima iz HBO (pogotovo nakon uspjeha serijala "Blue Eye Samuari") potvrđuje činjenica da pored odluke da „Morska zmija“ bude u animiranoj formi medijska kuća planira još nekoliko animiranih serijala. To je potvrdio i sam Martin koji je istakao da je nekoliko animiranih serija u razvoju navodeći popularnost animiranog programa poput "Blue Eye Samuari" kao primarni razlog zbog čega žele da presele Vesteros u animirani svijet. Iako je otkrio da se odustalo od dva pokušaja (ne precizirajući o čemu se radi), Martin je bio optimističan tvrdeći da je kreativni tim izuzetno napredovao u razvoju nekoliko serija. Jedna od njih po imenu „Zlatno carstvo“ trebalo bi da bude fokusirana na dinastiju Ji Ti sa Еsosa. Sama priča biće fokusirana na područje koje smo upoznali u „Igri prestola“ i njegove paralelne veze sa carskom Kinom. Martin je istakao kako jedan mladi pisac radi na scenariju i da su prvi rezultati „zapanjujući“.

Još jedan prikval serije na kojem se radi je spinof po imenu „10000 brodova“ o avanturama u vodama Vesterosa. Smještena 1000 godina prije dešavanja u „Igri prestola“ serija će navodno biti fokusirana na ključnu figuru legende Vesterosa, osnivača Dorna, princezu Nimeriju. Princeza je legendarna figura čije ime se više puta spominjalo u „Igri prestola“, a vuk Ajre Stark je po njoj dobio ime. Scenarista Amanda Sigel, koja stoji iz vrlo uspješne serije „Osoba od interesa“, priključena je ovom projektu što pokazuje da je serija vjerovatno među ključnim i prioritetnim projektima HBO. Istovremeno, naziv serije natjerao je ljude iz HBO da promjene naziv „Devet putovanja“ u „Morska zmija“ kako bi se izbjeglo previše serija sa brojevima u naziv.

Konačno dva planirana spinofa po svemu sudeći neće stići na male ekrane. Jedan od njih neimenovana serija o Fli Botomu, dijelu Kraljevog pristaništa, u kojem su pored ološa i nasilnika u siromaštvu odrastali neki likovi iz „Igre prijestola“ poput Ser Davosa Sivorta (Lijam Kanigam). Na žalost avanture stanovnika Fli Botoma vjerovatno neće biti ovjekovječene u nekoj serija iako je rad na ovom projektu započet, ali je sve na kraju obustavljeno. Sličnu sudbinu doživio je spinof po imenu „Krvavi mjesec“ , za čije pisanje je bila angažovana Marvelova veteranka Džejn Goldman, čija priča se odvija 8000 godina prije dešavanja u „Igri prestola“. Za ovaj projekat je čak snimljen i pilot epizoda u kojoj su glumili Naomi Vots, Džejmi Kembel Bover i Naomi Aki. Serija na kraju nije dobila zeleno svjetlo vodećih ljudi HBO koji su istakli kako pilot nije bio totalna katastrofa, ali kako trebao jako mnogo inovacija.

Pratite nas i putem Vibera