"ХБО"

Игра престола: На којим се серијама ради, а које су отказане

Један од тренутних трендова у медијском свијету, од које зависи да ли ће нека кућа живјети или нестати, јесте посједовање права на одређене популарне садржаје.

Тако Дизни на савом каналу немилосрдно експлоатише „Марвел универзум“ као и свијет „Ратова звијезда“ (готово да не постоји лик из „Ратова звијезда“ који није добио свој серијал), Амазоном доминирају фантазије попут „Господара прстенова“ и „Точка времена“, Парамаунт је фокусирао свој нови стриминг сервис на серијал „Звјездане стазе“ док Нетфликс своје успјехе темељи на серијалима као што су "Stranger Things" и "The Witcher".

У ХБО-овом арсеналу дефинитивно најјаче оружје је „Игра престола“. Иако Џорџ Р.Р Мартин тек треба да заврши свој серијал романа ХБО је одлучио да универзум „Игре престола“ прошири низом спиноф серијала од којих су неки прије него што су уопште почели да се снимају већ отказани.

Први спиноф који је већ заживио јесте „Кућа змаја“ хронолошки смјештена 200 година прије дешавања у „Игри престола“. Прича почиње у вријеме владавине Висериса и Таргаријана које због немогућности да добије мушког насљедника одлучује да његова кћерка Раенири буде насљедница трона. То ће разбјеснити краљевог осветољубивог брата Дејмона чиме започиње борба за престол у коју ће се укључити краљев савјетник Ото Хајтауер удавши своју кћерку за краља Висериса. Пилот епизода као и остатак серије привукли су пажњу публике која је очигледно жељела да се врати у Вестерос што показује и чињеница да је пилот био толико тражен да је сервер за пружање ХБО Маx услуга пао. Емитовање друге сезоне предвиђено је 16. јун ове године док сценаристи већ раде на развијању сљедећих сезона.

Док се легенда о Егону Освајачу провлачи кроз причу „Кући змаја“, причао најутицајнијем члану Куће Таргаријан тек би се требала појавити на екранима. У једном од најважнијих тренутака у историји „Пјесама ватре и леда“, Егон Први низ стратешких акција како би преузео свих седам краљевства Вестероса. Од планских вјенчања преко немилосрдних напада змајевима па све до бескрупулозних савеза Егон је успио да освоји шест краљевства док је сам Дорн остао изван његовог домашаја. „Егонов поход“ биће предмет посебне спиноф серије коју ће писати Мет Томлин, хваљеном за свој рад на филму „Бетмен“ као и наставку овог остварења. За сада нема детаља о глумачкој постави серијала као ни о датуму када би се серија могла појавити, али они које интересују детаљи везани за „Егонов поход“ могу их пронаћи у Мартиновом роману“Ватра и крв“.

Једна од главних замјерки фанова серијала „Игра престола“ била је судбина Џона Снова (Кит Харингтон) која није била према њиховом укусу. Иако је (што ће се открити пред крај серијала) Сноу заправо Тарагаријен и према томе има право на Жељезни трон он га се одриче у име свог полубрата Брана Старка и враћа се на Сјевер. Због тога је предлагана посебна серија која би се дешавала након „Игре престола“ како би се овом лик пружила могућност да достојанствено заврши своју причу. Међутим, како је сам Харингтон потврдио спиноф серија Џону Снову  је отказана. Харингтон је требао репризирати своју улогу у неименованом спинофу који је, како је Мартин изјавио, он сам и предложио. Иако није искључио могућност да би једног дана прича о Џону Снову могла заживјети, глумац је изјавио како тренутно серијал није у игри јер сви укључени у овај пројекат нису могли пронаћи причу која би била довољно узбудљива за све њих. За утјеху Харингтоновим фановима остаје чињеница да би се глумац требао појавити у дуго очекиваној трећој сезони ХБО-ве серије „Индустрија“.

Један од истакнутих ликова из „Куће змаја“ био је најзагонетнији члан Краљевског вијећа, Лорд Корлис Веларион. Познат и као „Морска змија“, Корлис је своју репутацију опаког ратника стекао током својих поморских авантура. Чини се да ХБО ради на приквалу „Куће змаја“која ће бити фокусирана на ране дане „Морске змије“ и његово путовање по свијету. Сценариј за пилот долази од сценаристе „Менталисте“, Бруна Хелера који је прије ове приче имао идеју да напише серију по имену „Робертова побуна“ која би била фокусирана на период непосредно прије „Игре престола“ односно вријеме када су се Роберт Баратион и Нед Старк борили против „Лудог краља“. Како се овај пројекат више не спомиње чини се да ће „Морска змија“ (први назив серијала био је „Девет путовања“) заживјети, али (како је сам Мартин открио) у анимираној форми.

Да је анимирана форма постала интересантна људима из ХБО (поготово након успјеха серијала "Blue Eye Samuari") потврђује чињеница да поред одлуке да „Морска змија“ буде у анимираној форми медијска кућа планира још неколико анимираних серијала. То је потврдио и сам Мартин који је истакао да је неколико анимираних серија у развоју наводећи популарност анимираног програма попут "Blue Eye Samuari" као примарни разлог због чега желе да преселе Вестерос у анимирани свијет. Иако је открио да се одустало од два покушаја (не прецизирајући о чему се ради), Мартин је био оптимистичан тврдећи да је креативни тим изузетно напредовао у развоју неколико серија. Једна од њих по имену „Златно царство“ требало би да буде фокусирана на династију Ји Ти са Есоса. Сама прича биће фокусирана на подручје које смо упознали у „Игри престола“ и његове паралелне везе са царском Кином. Мартин је истакао како један млади писац ради на сценарију и да су први резултати „запањујући“.

Још један приквал серије на којем се ради је спиноф по имену „10000 бродова“ о авантурама у водама Вестероса. Смјештена 1000 година прије дешавања у „Игри престола“ серија ће наводно бити фокусирана на кључну фигуру легенде Вестероса, оснивача Дорна, принцезу Нимерију. Принцеза је легендарна фигура чије име се више пута спомињало у „Игри престола“, а вук Ајре Старк је по њој добио име. Сценариста Аманда Сигел, која стоји из врло успјешне серије „Особа од интереса“, прикључена је овом пројекту што показује да је серија вјероватно међу кључним и приоритетним пројектима ХБО. Истовремено, назив серије натјерао је људе из ХБО да промјене назив „Девет путовања“ у „Морска змија“ како би се избјегло превише серија са бројевима у назив.

Коначно два планирана спинофа по свему судећи неће стићи на мале екране. Један од њих неименована серија о Фли Ботому, дијелу Краљевог пристаништа, у којем су поред олоша и насилника у сиромаштву одрастали неки ликови из „Игре пријестола“ попут Сер Давоса Сиворта (Лијам Канигам). На жалост авантуре становника Фли Ботома вјероватно неће бити овјековјечене у некој серија иако је рад на овом пројекту започет, али је све на крају обустављено. Сличну судбину доживио је спиноф по имену „Крвави мјесец“ , за чије писање је била ангажована Марвелова ветеранка Џејн Голдман, чија прича се одвија 8000 година прије дешавања у „Игри престола“. За овај пројекат је чак снимљен и пилот епизода у којој су глумили Наоми Вотс, Џејми Кембел Бовер и Наоми Аки. Серија на крају није добила зелено свјетло водећих људи ХБО који су истакли како пилот није био тотална катастрофа, али како требао јако много иновација.

Пратите нас и путем Вибера