Одржавање доброг нивоа хидратације је важно за опште здравље организма, а током топлијих мјесеци, када је ризик од дехидратације већи, посебно треба обратити пажњу на унос течности.
Хидратација помаже у регулацији тјелесне температуре, спречава појаву инфекција, обезбјеђује "подмазивање" зглобова, омогућава транспорт хранљивих материја до ћелија, побољшава сан и расположење. Због свега тога, конзумирање воћа које садржи висок проценат воде може бити од велике користи.
Воће садржи природне електролите, као што је калијум, који помаже бржем уласку воде у ћелије организма.
Око 20 одсто укупног уноса воде долази из хране коју конзумирамо, укључујући воће, поврће и млијечне производе, док остатак од 80 одсто чине течности које пијемо. Стручњаци напомињу да не постоји универзална препорука за унос течности, јер потребе сваке особе могу варирати, посебно ако је изложена физичкој активности или топлоти.
Поред воде и сокова, тијело можемо освјежити и воћем са високим садржајем воде и тако допринијети правилној хидратацији организма.
Лубеница
Лубеница садржи 92 одсто воде, што је чини иделаном храном која хидрира тијело. Богата је витамином Ц, а садржи и витамин А - важан за здравље очију и коже. Калијум, пак, са своје стране, снижава крвни притисак и помаже правилном функционисању нерва, а помаже и одржавању баланса у тијелу и смањује мишићне грчеве.
Јагоде
Јагоде садрже око 91 одсто воде, као и бројне хранљиве материје, што их чини идеалним воћем за ужину или додатак смутију. Добар су извор витамина Ц, а доприносе здрављу срца, могу снизити крвни притисак и холестерол, као и смањити ризик од неких врста рака и побољшати функције мозга.
Грејпфрут
Грејпфрут је веома освјежавајуће и лагано воће, богато водом и корисним нутријентима - садржи влакна, витамин Ц и калијум, што га чини одличним избором за јачање имунитета и одржавање енергије.
Брескве
Сочне су, освјежавајуће и поред високог садржаја воде, садрже и корисна влакна, као и витамине Ц и А. Лако се комбинују у салатама и лаганим оброцима, те их посебно треба уврстити у љетни јеловник.
Кајсије
На списку воћа које хидрира се налазе и кајсије које су лагане, освјежавајуће и пуне антиоксиданата. Такође, обезбјеђују витамине А и Ц и лако се уклапају у разна јела, од ужина до здравих слаткиша.
Поморанџе
Низ би требало наставити са поморанџама које су препознатљиве по витамину Ц, а садрже и калијум и антиоксидансе. Цијело воће је бољи избор од сока, јер обезбјеђује и потребна влакна.