Održavanje dobrog nivoa hidratacije je važno za opšte zdravlje organizma, a tokom toplijih mjeseci, kada je rizik od dehidratacije veći, posebno treba obratiti pažnju na unos tečnosti.
Hidratacija pomaže u regulaciji tjelesne temperature, sprečava pojavu infekcija, obezbjeđuje "podmazivanje" zglobova, omogućava transport hranljivih materija do ćelija, poboljšava san i raspoloženje. Zbog svega toga, konzumiranje voća koje sadrži visok procenat vode može biti od velike koristi.
Voće sadrži prirodne elektrolite, kao što je kalijum, koji pomaže bržem ulasku vode u ćelije organizma.
Oko 20 odsto ukupnog unosa vode dolazi iz hrane koju konzumiramo, uključujući voće, povrće i mliječne proizvode, dok ostatak od 80 odsto čine tečnosti koje pijemo. Stručnjaci napominju da ne postoji univerzalna preporuka za unos tečnosti, jer potrebe svake osobe mogu varirati, posebno ako je izložena fizičkoj aktivnosti ili toploti.
Pored vode i sokova, tijelo možemo osvježiti i voćem sa visokim sadržajem vode i tako doprinijeti pravilnoj hidrataciji organizma.
Lubenica
Lubenica sadrži 92 odsto vode, što je čini idelanom hranom koja hidrira tijelo. Bogata je vitaminom C, a sadrži i vitamin A - važan za zdravlje očiju i kože. Kalijum, pak, sa svoje strane, snižava krvni pritisak i pomaže pravilnom funkcionisanju nerva, a pomaže i održavanju balansa u tijelu i smanjuje mišićne grčeve.
Jagode
Jagode sadrže oko 91 odsto vode, kao i brojne hranljive materije, što ih čini idealnim voćem za užinu ili dodatak smutiju. Dobar su izvor vitamina C, a doprinose zdravlju srca, mogu sniziti krvni pritisak i holesterol, kao i smanjiti rizik od nekih vrsta raka i poboljšati funkcije mozga.
Grejpfrut
Grejpfrut je veoma osvježavajuće i lagano voće, bogato vodom i korisnim nutrijentima - sadrži vlakna, vitamin C i kalijum, što ga čini odličnim izborom za jačanje imuniteta i održavanje energije.
Breskve
Sočne su, osvježavajuće i pored visokog sadržaja vode, sadrže i korisna vlakna, kao i vitamine C i A. Lako se kombinuju u salatama i laganim obrocima, te ih posebno treba uvrstiti u ljetni jelovnik.
Kajsije
Na spisku voća koje hidrira se nalaze i kajsije koje su lagane, osvježavajuće i pune antioksidanata. Takođe, obezbjeđuju vitamine A i C i lako se uklapaju u razna jela, od užina do zdravih slatkiša.
Pomorandže
Niz bi trebalo nastaviti sa pomorandžama koje su prepoznatljive po vitaminu C, a sadrže i kalijum i antioksidanse. Cijelo voće je bolji izbor od soka, jer obezbjeđuje i potrebna vlakna.