V.d. direktora Audio-vizuelnog centra Srpske

Ilić: Promocijom potencijala privući investitore

  • Izvor: SRNA
  • 27.11.2023. 14:35

Republika Srpska ima predivne neistražene i neotkrivene lokacije za produkciju audio-vizuelnih djela i neophodno je konstantno ih promovisati radi privlačenja potencijalnih investitora u ovoj industriji, rekla je vršilac dužnosti Audio-vizuelnog centra Srpske Anja Ilić.

Ilićeva je istakla da ovaj centar tim povodom u četvrtak i petak, 30. novembra i 1. decembra, u Banjaluci organizuje promociju Brošure o filmskim lokacijama u Republici Srpskoj i Uredbu o uslovima i postupku dodjele podsticajnih sredstava investitoru koji u Srpskoj proizvodi audio-vizuelno djelo.

- Uredba i podsticaj koji se njome garantuje potencijalnom investitoru je glavni adut da bi neko došao da snima u Republiku Srpsku, a drugo su predivne lokacije koje su neistražene i nezabilježene, kao i naša toplina i gostoprimstvo, te vrlo niske cijene roba i usluga - rekla je Ilićeva za Srnu.

Ona je napomenula da je cilj ovih promotivnih aktivnosti privlačenje investitora za produkciju audio-vizuelnih djela i podsticanje koprodukcije filmova, te da na najljepši način bude predstavljena Republika Srpska.

- Iskustva zemalja iz okruženja pokazuju da je primjena Uredbe o kojoj ćemo govoriti bila ključni korak u razvoju audio-vizuelne industrije u tim zemljama, zbog čega ovaj svečani događaj koji organizujemo bilježimo kao prekretnicu u razvoju filmske industrije Republike Srpske - rekla je Ilićeva, koja očekuje da će primjena Uredbe doprinijeti stvaranju povoljnijeg okruženja za razvoj filmske produkcije u Srpskoj.

Ilićeva je napomenula i da Uredba podstiče uključivanje domaćih resursa za proizvodnju audio-vizuelnih djela, što će doprinijeti razvoju i drugih privrednih djelatnosti, te razvoju i promociji lokalnih zajednica.

- Želja nam je da pružimo uvid javnosti u ključne aspekte nove uredbe i mapirane filmske lokacije u Republici Srpskoj koje smo objedinili u brošuri "Osjeti, doživi, zabilježi", da čujemo iskustva zemalja iz regiona u kojima se odavno primjenjuju takve uredbe, kao i da omogućimo dijalog i razmjenu mišljenja svih relevantnih aktera o njenom uticaju na filmsku industriju - rekla je Ilićeva.

Ona je navela i da će gosti na promociji biti afirmisani filmski profesionalci, kao i direktori filmskih centara u regionu koji će dati svoj doprinos u osvjetljavanju benefita koje nosi primjena ove uredbe.

- Vjerujem da će ovaj događaj iznjedriti i neke buduće saradnje između filmskih stvaralaca iz Republike Srpske, Srbije i drugih zemalja regiona - rekla je Ilićeva.

Promocija, na kojoj će biti predstavljene i dosadašnje aktivnosti Centra, biće održana u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a učesnici su predstavnici republičkih i lokalnih organa vlasti, te regionalnih audio-vizuelnih centara iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije, kao i iskusni producenti i filmski stvaraoci iz Republike Srpske i zemalja regiona.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: