Putovanje Tunisom

Kartagina: Mistična imperija sredozemlja

  • Izvor: ATV
  • 15.10.2023. 12:25

Kada pomislimo na moćne civilizacije antičkog svijeta, obično nam na pamet padaju Rim, Grčka, i Еgipat. Ipak, postoji jedna imperija koja je tokom svog vijeka vladavine ostavila neizbrisiv trag na Sredozemnom moru - Kartagina. Ova drevna metropola predstavljala je rivala Rimu i Grčkoj, a njen izuzetno intrigantan istorijski put često ostaje u sijenci svojih slavnijih savremenika.

Kartagina, osnovana oko 814. godine p.n.e, nalazila se na obali današnjeg Tunisa i postala je jedan od najznačajnijih trgovačkih i pomorskih centara tog doba. Kartaginci su bili vješti trgovci i navigatori, i upravo je njihova sposobnost da vladaju Sredozemljem često izazivala rivalitet sa Rimskim Carstvom. Ovi sukobi kulminirali su u Punskim ratovima, u kojima su Kartaginci i Rimljani vodili epske bitke za dominaciju.

Kartagina nije bila samo vojna sila. Grad se ponosio bogatom kulturom, arhitekturom, i umjetnošću. Njihova religija je uključivala mnoge bogove i boginje, a svaka od njih imala je svoje svetilište i obrede. Kartaginska umjetnost, posebno skulptura, bila je prepoznatljiva po svojoj jedinstvenoj estetici i simbolici.

Pored toga, Kartagina je bila jedan od vodećih trgovačkih centara u ciječom Mediteranu.Međutim, bez obzira na svoju bogatu kulturu, Kartagina je postala sinonim za konflikt sa Rimom. Treći Punski rat završio je potpunim uništenjem grada 146. godine p.n.e, a Rimljani su zasuli teritoriju Kartagine solju u znak osvete i kako se Kartaginjani ne bi ponovo "rodili" iz pepela. Ovaj tragični kraj Kartagine označio je kraj njenog uticaja u istorijskim knjigama, ali njeno nasljeđe ostaje duboko ukorijenjeno u savremenom Tunisu i u kolektivnom pamćenju čitavog svijeta.

Na ruševinama Kartagine, Rimljani su podigli svoj grad, a sa plodnih ravnica današnjeg Tunisa, voće i pšenica su putovali do Rima. Tako je Tunis u suštini "hranio" Rim. Danas, turisti koji posjete glavni grad Tunisa - Tunis,  u blizini mogu istražiti ruševine antičke Kartagine, koje svedoče o jednom od najvažnijih gradova antičkog svijeta. Tu se mogu vidjeti i najveća Rimska kupatila (Antonijeve rimske terme*) u sjevernoj Africi, treća po veličini u svijetu. Takođe, mnogi turisti mogu osjetiti i tajanstveni šarm grada i šetati obalama Sredozemnog mora, razmišljajući o nekadašnjem veličanstvu i tragičnom kraju ovog drevnog carstva.

Kroz svoj bogati istorijski put, Kartagina nas podsjeća na snagu i prolaznost civilizacija, i o tome kako je ispričana priča ono što duže traje čak i od najmoćnijih imperija.

Na ovom lokalitetu se nalazi i predsjednička palata, koju čuva vojska. Nije dozvoljeno ni fotografisanje, ni snimanje, pa ozbiljno pripazite na to.

Preporučujemo vam ovaj izlet za jedno prijepodne, kada ste na putu iz Monastira ka Tunisu ili Susu, jer više vremena od par sati nije potrebno odvajati za ovaj mali čas istorije, ali iako se ne može porediti sa Akropoljom ili Rimskim koloseumom, svakako spada u nešto što trebate vidjeti barem jednom u životu.

Preporuka je da šetnju ovim lokalitetom obavite u drugoj polovini septembra ili početkom oktobra, kada vrućine više nisu nepodnošljive, jer pronalazak hlada baš i nije opcija.

Obavezno prošetajte Sidi Bu Saidom

Pored Rimskih kupatila i Kartagine, u blizini je i šarmantni gradić Sidi Bu Said, koji je prepoznatljiv po svojim plavo-bijelim kućama i predivnim pogledom na Sredozemno more.

Ovo pitoreskno mjesto je savršeno ukoliko želite da napravite sjajne fotografije koje ćete čuvati i prisjećati se divnog plavetnila, savršeno umirujućeg šuma talasa i onog mirisa mora koji zaista svi vole.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.