Путовање Тунисом

Картагина: Мистична империја средоземља

  • Извор: АТВ
  • 15.10.2023. 12:25

Када помислимо на моћне цивилизације античког свијета, обично нам на памет падају Рим, Грчка, и Египат. Ипак, постоји једна империја која је током свог вијека владавине оставила неизбрисив траг на Средоземном мору - Картагина. Ова древна метропола представљала је ривала Риму и Грчкој, а њен изузетно интригантан историјски пут често остаје у сијенци својих славнијих савременика.

Картагина, основана око 814. године п.н.е, налазила се на обали данашњег Туниса и постала је један од најзначајнијих трговачких и поморских центара тог доба. Картагинци су били вјешти трговци и навигатори, и управо је њихова способност да владају Средоземљем често изазивала ривалитет са Римским Царством. Ови сукоби кулминирали су у Пунским ратовима, у којима су Картагинци и Римљани водили епске битке за доминацију.

Картагина није била само војна сила. Град се поносио богатом културом, архитектуром, и умјетношћу. Њихова религија је укључивала многе богове и богиње, а свака од њих имала је своје светилиште и обреде. Картагинска умјетност, посебно скулптура, била је препознатљива по својој јединственој естетици и симболици.

Поред тога, Картагина је била један од водећих трговачких центара у цијечом Медитерану.Међутим, без обзира на своју богату културу, Картагина је постала синоним за конфликт са Римом. Трећи Пунски рат завршио је потпуним уништењем града 146. године п.н.е, а Римљани су засули територију Картагине сољу у знак освете и како се Картагињани не би поново "родили" из пепела. Овај трагични крај Картагине означио је крај њеног утицаја у историјским књигама, али њено насљеђе остаје дубоко укоријењено у савременом Тунису и у колективном памћењу читавог свијета.

На рушевинама Картагине, Римљани су подигли свој град, а са плодних равница данашњег Туниса, воће и пшеница су путовали до Рима. Тако је Тунис у суштини "хранио" Рим. Данас, туристи који посјете главни град Туниса - Тунис,  у близини могу истражити рушевине античке Картагине, које сведоче о једном од најважнијих градова античког свијета. Ту се могу видјети и највећа Римска купатила (Антонијеве римске терме*) у сјеверној Африци, трећа по величини у свијету. Такође, многи туристи могу осјетити и тајанствени шарм града и шетати обалама Средоземног мора, размишљајући о некадашњем величанству и трагичном крају овог древног царства.

Кроз свој богати историјски пут, Картагина нас подсјећа на снагу и пролазност цивилизација, и о томе како је испричана прича оно што дуже траје чак и од најмоћнијих империја.

На овом локалитету се налази и предсједничка палата, коју чува војска. Није дозвољено ни фотографисање, ни снимање, па озбиљно припазите на то.

Препоручујемо вам овај излет за једно пријеподне, када сте на путу из Монастира ка Тунису или Сусу, јер више времена од пар сати није потребно одвајати за овај мали час историје, али иако се не може поредити са Акропољом или Римским колосеумом, свакако спада у нешто што требате видјети барем једном у животу.

Препорука је да шетњу овим локалитетом обавите у другој половини септембра или почетком октобра, када врућине више нису неподношљиве, јер проналазак хлада баш и није опција.

Обавезно прошетајте Сиди Бу Саидом

Поред Римских купатила и Картагине, у близини је и шармантни градић Сиди Бу Саид, који је препознатљив по својим плаво-бијелим кућама и предивним погледом на Средоземно море.

Ово питорескно мјесто је савршено уколико желите да направите сјајне фотографије које ћете чувати и присјећати се дивног плаветнила, савршено умирујућег шума таласа и оног мириса мора који заиста сви воле.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм