Rekonstruisana kruna

Kruna srpske kraljice Simonide izložena u Istorijskom muzeju

  • Izvor: SRNA
  • 23.01.2024. 13:46

U Istorijskom muzeju Srbije izložena je rekonstruisana kruna srpske kraljice Simonide, žene kralja Milutina, koja je po uzoru na fresku iz manastira Gračanica nedavno izrađena u zlatarskoj radionici Marsela i Simona Čivljaka.

Kruna kraljice Simonide može da se pogleda u okviru izložbe "Čekajući stalnu postavku" koja će biti obogaćivana novim originalnim predmetima i rekonstrukcijama, kao što su krune kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, prvog srpskog kralja - vladara Duklje, Travunije, Zahumlja i Raške u 11. vijeku Mihaila Prvog Vojislavljevića, kao i despota Đurađa Brankovića, koje su u procesu izrade.

Posjetioci će moći da vide i djelo slikara Miodraga Petrovića "Kralj Petar Prvi Karađorđević na volovskim kolima" koje je muzeju pozajmila porodica Maravić, saopšteno je iz Istorijskog muzeja Srbije.

Nova istorijska serija o Koko Šanel i Kristijanu Dioru

Nova istorijska serija o Koko Šanel i Kristijanu Dioru

Izložba "Čekajući stalnu postavku" je nakon otvaranja, kako je i najavljeno, povremeno obogaćivana novim predmetima, što je privlačilo dodatno interesovanje posjetilaca.

Prošle godine je dopunjena olovnim pečatom velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. vijeka otkupljenim u San Marinu od aukcijske kuće "Artemide aste", a zatim i zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882. godine.

Izložbi su pridodate i rekonstrukcije žezla cara Dušana i carice Jelene, koje je starim tehnikama izradio filigranista Goran Ristović Pokimica po uzoru na freske iz manastira Lesnovo, a potom i kristalnim bokalom sa grbom Kraljevine SHS i novčićima vladara iz dinastije Nemanjić.

Izložba je koncipirana tako da daje uvid u pojedine cjeline buduće stalne postavke - u centralnoj i bočnim salama predstavljeni su predmeti koji su pripadali rodonačelnicima i njihovim nasljednicima iz dinastija Karađorđević i Obrenović.

U njenoj kući snimana serija

U njenoj kući snimana serija "Selo gori": Baka Cana otkrila sve o glumcima i kako su je pronašli

U ostatku prostora predstavljeni su period prednemanjićkih i nemanjićkih vladara, pad srpske srednjovjekovne države pod osmansku vlast, kao i period Srpske despotovine.

Među brojnim originalnim eksponatima, istorijskim značajem se izdvajaju insignije kralja Petra Prvog Karađorđevića - šar, žezlo, kopča za plašt, krunidbeni plašt i jedina sačuvana srpska kruna izlivena od gvozdene ručke topa vožda Karađorđa.

Na izložbi su premijerno predstavljene i idealne rekonstrukcije kruna i odeždi srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki, izrađenih radi osvježavanja kolektivnog sjećanja na ovaj period srpske istorije.

Posjetioci imaju priliku da vide rekonstrukcije kruna cara Dušana, kralja Milutina, despota Stefana Lazarevića, carice Jelene i kraljice Jelene Anđel.

"Openhajmer" prvi favorit za nagrade BAFTA

Izložene su i rekonstrukcije odeždi kralja Mihaila Prvog Vojislavljevića, kao i kraljeva Milutina i Dragutina iz perioda rane mladosti.

Krune su ručno rađene starim tehnikama na osnovu sačuvanih pisanih izvora i fresaka iz manastira Lesnovo, Manasija, Studenica i Sopoćani u konsultacijama sa brojnim relevantnim stručnjacima.

Izuzetna važnost izloženih originalnih i rekonstruisanih predmeta ogleda se, ne samo u tome što pružaju dragocjene podatke o njihovim vlasnicima, već i zbog činjenice da je sačuvan samo mali dio zaostavštine srpskih vladarskih dinastija.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.