Реконструисана круна

Круна српске краљице Симониде изложена у Историјском музеју

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 13:46

У Историјском музеју Србије изложена је реконструисана круна српске краљице Симониде, жене краља Милутина, која је по узору на фреску из манастира Грачаница недавно израђена у златарској радионици Марсела и Симона Чивљака.

Круна краљице Симониде може да се погледа у оквиру изложбе "Чекајући сталну поставку" која ће бити обогаћивана новим оригиналним предметима и реконструкцијама, као што су круне краља Твртка Првог Котроманића, првог српског краља - владара Дукље, Травуније, Захумља и Рашке у 11. вијеку Михаила Првог Војислављевића, као и деспота Ђурађа Бранковића, које су у процесу израде.

Посјетиоци ће моћи да виде и дјело сликара Миодрага Петровића "Краљ Петар Први Карађорђевић на воловским колима" које је музеју позајмила породица Маравић, саопштено је из Историјског музеја Србије.

Нова историјска серија о Коко Шанел и Кристијану Диору

Нова историјска серија о Коко Шанел и Кристијану Диору

Изложба "Чекајући сталну поставку" је након отварања, како је и најављено, повремено обогаћивана новим предметима, што је привлачило додатно интересовање посјетилаца.

Прошле године је допуњена оловним печатом великог жупана Стефана Немање из друге половине 12. вијека откупљеним у Сан Марину од аукцијске куће "Артемиде асте", а затим и златником од 20 динара краља Милана Обреновића из 1882. године.

Изложби су придодате и реконструкције жезла цара Душана и царице Јелене, које је старим техникама израдио филиграниста Горан Ристовић Покимица по узору на фреске из манастира Лесново, а потом и кристалним бокалом са грбом Краљевине СХС и новчићима владара из династије Немањић.

Изложба је конципирана тако да даје увид у поједине цјелине будуће сталне поставке - у централној и бочним салама представљени су предмети који су припадали родоначелницима и њиховим насљедницима из династија Карађорђевић и Обреновић.

У њеној кући снимана серија

У њеној кући снимана серија "Село гори": Бака Цана открила све о глумцима и како су је пронашли

У остатку простора представљени су период преднемањићких и немањићких владара, пад српске средњовјековне државе под османску власт, као и период Српске деспотовине.

Међу бројним оригиналним експонатима, историјским значајем се издвајају инсигније краља Петра Првог Карађорђевића - шар, жезло, копча за плашт, крунидбени плашт и једина сачувана српска круна изливена од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа.

На изложби су премијерно представљене и идеалне реконструкције круна и одежди српских средњовековних владара и владарки, израђених ради освјежавања колективног сјећања на овај период српске историје.

Посјетиоци имају прилику да виде реконструкције круна цара Душана, краља Милутина, деспота Стефана Лазаревића, царице Јелене и краљице Јелене Анђел.

"Опенхајмер" први фаворит за награде БАФТА

Изложене су и реконструкције одежди краља Михаила Првог Војислављевића, као и краљева Милутина и Драгутина из периода ране младости.

Круне су ручно рађене старим техникама на основу сачуваних писаних извора и фресака из манастира Лесново, Манасија, Студеница и Сопоћани у консултацијама са бројним релевантним стручњацима.

Изузетна важност изложених оригиналних и реконструисаних предмета огледа се, не само у томе што пружају драгоцјене податке о њиховим власницима, већ и због чињенице да је сачуван само мали дио заоставштине српских владарских династија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.