U izvedbi Nenada Jezdića

Monodrama “Knjiga o Milutinu – dio prvi” u NPRS

  • 04.12.2023. 11:35

Predstava “Knjiga o Milutinu – dio prvi” rađena u produkciji Zvezdara teatra, a po knjizi Danka Popovića i u režiji Еgona Savina, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) biće odigrana 8. i 9. decembra od 20 časova.

Riječ je o monodrami u kojoj lik Militina igra glumac Nenad Jezdić.

“Mnogo godina posle 1914. i početka Prvog svjetskog rata Milutin se u mislima vraća na dan kada su zvona zvonila sa svih strana i pozivala ljude u rat. On, protagonist i pripovedač prisjeća se bolnih trenutaka koji su obilježili njegov, ali i živote mnogih drugih. On pokušava da nađe odgovore na pitanja koja su mučila srpskog seljaka i domaćina. Ovaj neobrazovan ali mudar i pravedan seljak kojem je najvažnije u životu brinuti o majci, ženi, imanju; othraniti volove, napuniti ambar i sačuvati obraz”, zapisao je o predstavi Еgon Savin.

Dalje navodi da jednostavnim i emotivnim rečenicama Milutin donosi strašne slike rata, mjeri događaje svojim mjerilima i ukazuje ne samo na besmislenost rata u kojem je pobjeda ostvarena desetkovanjem vojske i naroda, žrtvovanjem omladine već i o lakovjernosti naroda koji povedeni idejom velike države južnih Slovena, ostavljaju svoje voljene boreći se i ginući za “više” ciljeve koje ni sami sebi ne mogu objasniti.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: