У изведби Ненада Јездића

Монодрама “Књига о Милутину – дио први” у НПРС

  • 04.12.2023. 11:35

Представа “Књига о Милутину – дио први” рађена у продукцији Звездара театра, а по књизи Данка Поповића и у режији Егона Савина, на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске (НП РС) биће одиграна 8. и 9. децембра од 20 часова.

Ријеч је о монодрами у којој лик Милитина игра глумац Ненад Јездић.

“Много година после 1914. и почетка Првог свјетског рата Милутин се у мислима враћа на дан када су звона звонила са свих страна и позивала људе у рат. Он, протагонист и приповедач присјећа се болних тренутака који су обиљежили његов, али и животе многих других. Он покушава да нађе одговоре на питања која су мучила српског сељака и домаћина. Овај необразован али мудар и праведан сељак којем је најважније у животу бринути о мајци, жени, имању; отхранити волове, напунити амбар и сачувати образ”, записао је о представи Егон Савин.

Даље наводи да једноставним и емотивним реченицама Милутин доноси страшне слике рата, мјери догађаје својим мјерилима и указује не само на бесмисленост рата у којем је побједа остварена десетковањем војске и народа, жртвовањем омладине већ и о лаковјерности народа који поведени идејом велике државе јужних Словена, остављају своје вољене борећи се и гинући за “више” циљеве које ни сами себи не могу објаснити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм