ATV

У изведби Ненада Јездића

Монодрама “Књига о Милутину – дио први” у НПРС

 • 04.12.2023. 11:35

Представа “Књига о Милутину – дио први” рађена у продукцији Звездара театра, а по књизи Данка Поповића и у режији Егона Савина, на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске (НП РС) биће одиграна 8. и 9. децембра од 20 часова.

Ријеч је о монодрами у којој лик Милитина игра глумац Ненад Јездић.

“Много година после 1914. и почетка Првог свјетског рата Милутин се у мислима враћа на дан када су звона звонила са свих страна и позивала људе у рат. Он, протагонист и приповедач присјећа се болних тренутака који су обиљежили његов, али и животе многих других. Он покушава да нађе одговоре на питања која су мучила српског сељака и домаћина. Овај необразован али мудар и праведан сељак којем је најважније у животу бринути о мајци, жени, имању; отхранити волове, напунити амбар и сачувати образ”, записао је о представи Егон Савин.

Даље наводи да једноставним и емотивним реченицама Милутин доноси страшне слике рата, мјери догађаје својим мјерилима и указује не само на бесмисленост рата у којем је побједа остварена десетковањем војске и народа, жртвовањем омладине већ и о лаковјерности народа који поведени идејом велике државе јужних Словена, остављају своје вољене борећи се и гинући за “више” циљеве које ни сами себи не могу објаснити.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

  Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ‘Бизнис клуб’ приближава економију и пружа релевантне актуелности из области економије и привреде, прати економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражује њихов утицај на раст и развој економије у Српској.