Višegrad

Obilježeno 130 godina od rođenja Ive Andrića

  • Izvor: SRNA
  • 10.10.2022. 14:08

Profesori i učenici Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada položili su danas cvijeće na spomen-obilježje Andriću kod višegradske ćuprije i kod njegove biste u Andrićgradu povodom Dana škole i 130 godina od rođenja nobelovca.

Direktor Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" Dragana Zečević rekla je da je srpski nobelovac često dolazio u Višegrad, rado posjećivao školu, a poznato je da je sva sredstva od Nobelove nagrade usmjerio bibliotekama.

Zečevićeva je čestitala učenicima i profesorima Dan škole i istakla da se profesori usavršavaju da bi išli ukorak sa vremenom i savremenim tehnologijama.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević čestitao je profesorima i učenicima Dan škole, te istakao da opština u skladu sa mogućnostima pomaže rad srednje škole.

"Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati još bolje rezultate, zahvaljujući predanom radu profesora", istakao je Đurević.

Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. godine u Travniku, a djetinjstvo od 1894. do 1903. godine proveo je kod tetke Ane i tetka Ivana Matkovšika u Višegradu.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine za roman "Na Drini ćuprija".

Preminuo je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.