Savez Srba u Štajerskoj

"Ivo Andrić - život i djelo" u Gracu

  • Izvor: ATV
  • 08.04.2024. 13:22

Događaj "Ivo Andrić - život i djelo" u organizaciji Saveza Srba u Štajerskoj napunio je salu Karl-Frances univerziteta a povod je bila stogodišnjica odbrane doktorata Ive Andrića.

Goran Jović, predsjednik Saveza Srba u Štajerskoj, naveo je i nekoliko bitnih činjenica o dugoročnim planovima Saveza kao i važnost ovakvih događaja za zajednicu u Gracu a i šire. 

„Imamo obavezu da nastavimo da čitamo, istražujemo i prenosimo budućim generacijama djela Ive Andrića, ali i svih onih koji su svojim perom doprinijeli bogatstvu naše kulture“, istaknuto je u govoru. 

Bitno je i navesti udruženja koja su pomogla u organizaciji ovog događaja a to su Srpsko prosvetno i kulturno društvo „Prosvjeta-Austrija“-ogranak Štajerska, KUD „Sveti Sava“, KЕRB (Kulturna baština integritet i integracija), Srpski sportski klub „Obilić“, H.O. „Srbi za Srbe“ – Austrija, KSD Božuri i Crkveni hor hrama Svetih Ćirila i Metodija Grac.

Anastasija Jungić je održala predivno predavanje o Andrićevom životu. Profesor em. Branko Tošović, je kao i uvijek, održao izuzetno predavanje na temu „Grac o Andriću, Andrić o Gracu“ kao i o manje poznatim stvarima iz Andrićevog života. Prof. Dragana Hajgli, nastavnica Prosvjetine škole srpskog jezika u Gracu, govorila je o značaju Andrićevog stvaralaštva za književnost jugoistočne Еvrope i Austrije. Tomas Horst Alic, član gradskog Vijeća, je bio oduševljen organizacijom i energijom ovog događaja i prenio nam je pozdrave gradonačelnice Еlke Kar. 

Kao i što je sasvim u njegovoj prirodi, glumački genije Tihomir Stanić je briljirao izvođenjem monodrame "Na Drini ćuprija". Program je dvojezično modelirala dr Irina Karamarković, predsjedavajuća u Savjetodavnom vijeću za strance u Gracu. 

Protekli događaj „Ivo Andrić – Život i djelo“, jedan je od događaja u nizu projekta pod nazivom „Srpsko-austrijski mostovi“. Velika podrška za taj projekat je došla od austrijskih i srpskih institucije.  

„Ovi putem se zahvaljujemo na podršci Kancelariji za obrazovanje i integraciju grada Graca, Savetodavnom veću za strance u Gracu, Vladi pokrajine Štajerske i Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.   Upućujemo i veliku zahvalnost Radio -televiziji Srbije na ustupljenom video materijalu, kao i dr. Maji Radonić i Biljani Đorđević Mironji iz Zadužbine Ive Andrića iz Beograda na smernicama vezanim za program“, kažu u Saveza Srba u Štajerskoj.

Pratite nas i putem Vibera