Савез Срба у Штајерској

"Иво Андрић - живот и дјело" у Грацу

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2024. 13:22

Догађај "Иво Андрић - живот и дјело" у организацији Савеза Срба у Штајерској напунио је салу Карл-Францес универзитета а повод је била стогодишњица одбране доктората Иве Андрића.

Горан Јовић, предсједник Савеза Срба у Штајерској, навео је и неколико битних чињеница о дугорочним плановима Савеза као и важност оваквих догађаја за заједницу у Грацу а и шире. 

„Имамо обавезу да наставимо да читамо, истражујемо и преносимо будућим генерацијама дјела Иве Андрића, али и свих оних који су својим пером допринијели богатству наше културе“, истакнуто је у говору. 

Битно је и навести удружења која су помогла у организацији овог догађаја а то су Српско просветно и културно друштво „Просвјета-Аустрија“-огранак Штајерска, КУД „Свети Сава“, КЕРБ (Културна баштина интегритет и интеграција), Српски спортски клуб „Обилић“, Х.О. „Срби за Србе“ – Аустрија, КСД Божури и Црквени хор храма Светих Ћирила и Методија Грац.

Анастасија Јунгић је одржала предивно предавање о Андрићевом животу. Професор ем. Бранко Тошовић, је као и увијек, одржао изузетно предавање на тему „Грац о Андрићу, Андрић о Грацу“ као и о мање познатим стварима из Андрићевог живота. Проф. Дрaгана Хајгли, наставница Просвјетине школе српског језика у Грацу, говорила је о значају Андрићевог стваралаштва за књижевност југоисточне Европе и Аустрије. Томас Хорст Алиц, члан градског Вијећа, је био одушевљен организацијом и енергијом овог догађаја и пренио нам је поздраве градоначелнице Елке Кар. 

Као и што је сасвим у његовој природи, глумачки геније Тихомир Станић је бриљирао извођењем монодраме "На Дрини ћуприја". Програм је двојезично моделирала др Ирина Карамарковић, предсједавајућа у Савјетодавном вијећу за странце у Грацу. 

Протекли догађај „Иво Андрић – Живот и дјело“, један је од догађаја у низу пројекта под називом „Српско-аустријски мостови“. Велика подршка за тај пројекат је дошла од аустријских и српских институције.  

„Ови путем се захваљујемо на подршци Канцеларији за образовање и интеграцију града Граца, Саветодавном већу за странце у Грацу, Влади покрајине Штајерске и Министарству спољних послова Републике Србије.   Упућујемо и велику захвалност Радио -телевизији Србије на уступљеном видео материјалу, као и др. Маји Радонић и Биљани Ђорђевић Мироњи из Задужбине Иве Андрића из Београда на смерницама везаним за програм“, кажу у Савеза Срба у Штајерској.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм