Na jutjubu

Objavljen dio dokumentarnog filma "Bosna koja je prošla"

  • Izvor: ATV
  • 15.02.2024. 16:12

Na Jutjub kanalu banjalučkog Filmskog kluba “Osmica” upravo je publikovan prvi dio dokumentarnog filma pod nazivom “Bosna koja je prošla”, čiji je autor Aleksandar Bojko (1896-1969), jedan od pionira amaterskih pokretnih slika u gradu na obalama Vrbasa.

Ovu hroniku stare Banjaluke Bojko je snimao svojom 8-mm filmskom kamerom punih pet godina - od ljeta 1939. do jeseni 1944. godine - neumorno bilježeći u tom periodu na celuloidnu traku motive iz svog grada i njegove okoline koji će ubrzo postati samo dio kolektivnog sjećanja (prizore sa Govedarnice i Tržnice, poznate i nepoznate Banjalučane, običaje, ponašanje i nošnje pripadnika svih onovremenih konfesija, spomenike muslimanske kulture, itd).

Muftija hadži Mustafa efendija Nurkić, hodža Hafiz Gušić sa salebdžijom Avdijom, Marijan Pašalić, Lazo Delić, Ademaga Šćeta, profesor Derviš Tafro, Lazar Jagodić, seljanke iz Debeljaka,… samo su neke od ličnosti koje je Aleksandar Bojko uhvatio objektivom svoje amaterske kamere uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata i tako ih sačuvao od zaborava.

Posebnu kulturno-istorijsku vrijednost prvom dijelu ”Bosne koja je prošla” - koja je restaurisana i digitalizovana pod okriljem FK “Osmica”, uz finansijsku pomoć Ministarstva civilnih poslova BiH - daju kadrovi u koloru, snimljeni između 1940. i 1944. godine, jer se danas i mnogo veće sredine od Banjaluke na tlu bivše Jugoslavije ne mogu pohvaliti pokretnim slikama u boji iz tog perioda, kažu u Filmskom klubu „Osmica“.


Pratite nas i putem Vibera