На јутјубу

Објављен дио документарног филма "Босна која је прошла"

  • Извор: АТВ
  • 15.02.2024. 16:12

На Јутјуб каналу бањалучког Филмског клуба “Осмица” управо је публикован први дио документарног филма под називом “Босна која је прошла”, чији је аутор Александар Бојко (1896-1969), један од пионира аматерских покретних слика у граду на обалама Врбаса.

Ову хронику старе Бањалуке Бојко је снимао својом 8-мм филмском камером пуних пет година - од љета 1939. до јесени 1944. године - неуморно биљежећи у том периоду на целулоидну траку мотиве из свог града и његове околине који ће убрзо постати само дио колективног сјећања (призоре са Говедарнице и Тржнице, познате и непознате Бањалучане, обичаје, понашање и ношње припадника свих оновремених конфесија, споменике муслиманске културе, итд).

Муфтија хаџи Мустафа ефендија Нуркић, хоџа Хафиз Гушић са салебџијом Авдијом, Маријан Пашалић, Лазо Делић, Адемага Шћета, професор Дервиш Тафро, Лазар Јагодић, сељанке из Дебељака,… само су неке од личности које је Александар Бојко ухватио објективом своје аматерске камере уочи и за вријеме Другог свјетског рата и тако их сачувао од заборава.

Посебну културно-историјску вриједност првом дијелу ”Босне која је прошла” - која је рестаурисана и дигитализована под окриљем ФK “Осмица”, уз финансијску помоћ Министарства цивилних послова БиХ - дају кадрови у колору, снимљени између 1940. и 1944. године, јер се данас и много веће средине од Бањалуке на тлу бивше Југославије не могу похвалити покретним сликама у боји из тог периода, кажу у Филмском клубу „Осмица“.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)