"Gospođica"

Objavljeno prvo kritičko izdanje jednog od Andrićevih romana

  • 21.04.2021. 10:22

Zadužbina Ive Andrića je povodom duplog jubileja – šest decenija od dobijanje Nobelove nagrade za književnost i 45 godina rada zadužbine sa imenom velikog pisca, objavila kritičko izdanje Andrićevog romana "Gospođica", koje je priredio Milan Potrebić.

Rukovodilac projekta Zorica Nestorović pojasnila je da je poseban značaj ovog izdanja u tome što predstavlja prvo kritičko izdanje nekog Andrićevog romana.

Nestorovićeva je rekla da je "Gospođica" dugi niz decenija bila u sijenci najpoznatijih Andrićevih romana "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika", jer je objavljena 1945. godine kada i njena dva slavnija prethodnika.

Prema njenim riječima, u sudbini glavne junakinje Rajke Radaković pisac je pokazao poraznu stranu ljudskog robovanja jednoj strasti na širokom antropološkom platnu društvenih i individualnih promjena, prenose "Večernje novosti".

"Gospođica" je publikovana kao knjiga 18. Kritičkog izdanja djela Ive Andrića i predstavlja nastavak projekta Zadužbine Ive Andrića koji je započet 2016. godine i od kapitalnog je značaja za srpsku književnost i nauku.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Serija: Od jutra do sutra (12+)